VRUĆA UVERTIRA

Amerikanci uoči ključnog sastanka opasno zaprijetili Kini: ‘Skupo ćete platiti...‘

Glasnogovornica Bijele kuće rekla je da će američki predsjednik sutra biti iskren i izravan u razgovoru s kineskim predsjednikom

Joe Biden i Xi Jinping

 Mandel Ngan/AFP

Američki predsjednik Joe Biden trebao bi u petak razgovarati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom po prvi put otkako je Rusija napala Ukrajinu prije više od tri tjedna.

Bijela kuća je signalizirala da će Biden upozoriti Xi Jinpinga da ne podupire svog saveznika Vladimira Putina u njegovoj ratnoj misiji.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki rekla je da će američki predsjednik Joe Biden sutra biti iskren i izravan u razgovoru s kineskim predsjednikom i dodala da o kineskom stavu uvelike govori to što još nisu osudili Rusiju.

Washington je upozorio su vrlo zabrinuti da bi Kina mogla opskrbiti Rusiju vojnom opremom kao pomoć u invaziji na Ukrajinu što bi dramatično proširilo jaz između Pekinga i zapadnih vlada, piše Reuters.

Američki državni tajnik Anthony Blinken rekao je da Bijela kuća neće oklijevati u nametanju 'troškova' Kini, ako nastave braniti postupke Vladimira Putina.

Kazao je da bi Kina trebala iskoristiti svoj međunarodni utjecaj kako bi izvršila pritisak na Kremlj, dodajući da se pokušavaju prikazati kao neutralna država.

Rekao je da će kineskoj vladi jasno dati do znanja da će snositi odgovornost za sve akcije koje poduzmu u znak podrške ruskoj agresiji.

Blinken se složio s predsjednikom Joeom Bidenom da su u Ukrajini počinjeni ratni zločini.

Kazao je kako su američki stručnjaci u procesu dokumentiranja i procjene potencijalnih ratnih zločina u zemlji i dodao kako nije vidio značajnije napore Rusije da diplomacijom dovede rat do kraja.

Moskva je zanijekala da je od Kine tražila vojnu pomoć, a kinesko ministarstvo vanjskih poslova nazvalo je tu ideju 'dezinformacijama' iz SAD-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:39