‘RUSI ČEKAJU ZAPOVIJED‘

Amerikanci upozorili Kijev: ‘Sve je spremno za invaziju, napast će vas u roku od 48 sati‘

U Pentagonu procjenjuju da bi invazija podrazumijevala zračne udare, napade balističkim projektilima i prodor kopnenih snaga

Ilustracija: ruski tenkovi i panorama Kijeva

 Handout/Afp/Profimedia

Američki obavještajci su se, ako je suditi po najnovijim medijskim izvješćima, iznova upustili u predikcije početka sveobuhvatne ruske invazije na Ukrajinu. Kako je u srijedu izvijestio Newsweek, administracija predsjednika Joea Bidena informirala je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da, prema obavještajnim podacima koje su prikupili, Moskva kani krenuti u veliki napad unutar sljedećih 48 sati.

- Predsjednika Ukrajine smo upozorili da je vjerojatnost invazije unutar sljedećih 48 sati izuzetno visoka, izjavio je za Newsweek jedan neimenovani obavještajni funkcionar.

- Osim toga, naše letjelice su zamijetile da su ruski izvidni avioni tijekom srijede nakratko upali u ukrajinski zračni prostor, dodao je dužnosnik.

Izvor blizak vladajućoj garnituri predsjednika Zelenskog potvrdio je da su primili ovakvo američko upozorenje, ali je istaknuo da je to već treći put ovoga mjeseca da je Washington Kijevu rekao da se izvoli pripremiti za rusku invaziju. U prethodna dva navrata do najavljivanog sveobuhvatnog napada nije došlo.

- Sasvim sigurno je moguće da će ovaj put biti drugačije. Putin ne može predugo držati toliko svojih trupa na mjestu, tumači ukrajinski izvor.

U Pentagonu procjenjuju da bi invazija podrazumijevala zračne udare, napade balističkim projektilima i prodor kopnenih snaga. Tu je informaciju za Newsweek potvrdio i jedan drugi obavještajni izvor koji naglašava da bi napad, po njihovim podacima, trebao doista biti ogromnih razmjera.

- Invazija neće uključivati samo prodor snaga iz proruskog Donbasa na istoku Ukrajine, gdje Moskva od ponedjeljka raspoređuje dodatne jedinice koje naziva 'mirotvorcima', nego i značajan udar sa sjevera, iz Bjelorusije, usmjeren prema glavnom gradu Kijevu, naveo je izvor za Newsweek podsjećajući da su Rusi i Bjelorusi nedavno 'do daljnjega' produljili svoje zajedničke vojne vježbe koje su trebale trajati do protekle nedjelje.

Još jedan američki dužnosnik za Newsweek tvrdi da će početak invazije obilježiti snažan kibernetički udar, nakon kojega bi trebala uslijediti kopnena invazija, najvjerojatnije u noćnim satima. Valja napomenuti da se Ukrajina, odnosno njezine državne institucije i banke, u srijedu poslijepodne doista našla na kibernetičkom udaru, ali zasad nema potvrde da je to dio scenarija o kojem govore američki obavještajci koji napominju da bi se ruski planovi mogli mijenjati 'u hodu', ovisno o razvoju situacije na terenu.

Jedan neimenovani sudionik sastanka američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost održanog u utorak potvrdio je za Newsweek da je Bijela kuća 'izuzetno pesimistična' u pogledu teze da bi rusko djelovanje moglo biti ograničeno samo na Donbas te smatraju da će invazija vjerojatno uslijesiti unutar 24 do 48 sati.

U međuvremenu, i britanski Guardian javlja da su Amerikanci Ukrajincima poslali upozorenje da vrlo brzo očekuju invaziju. List navodi da je i u utorak navečer u jednom trenutku izgledalo kao da 'invazija samo što nije počela', ali se to ipak pokazalo lažnom uzbunom.

Istovremeno, renomirani vanjskopolitički časopis Foreign Policy javlja da, prema informacijama jednog neimenovanog dužnosnika Pentagona, Rusi imaju gotovo sve snage uz granicu s Ukrajinom spremne za početak invazije.

- Doslovce su spremni krenuti čim dobiju zapovijes, ustvrdio je dužnosnik navodeći da je procjena da je riječ o oko 150.000 vojnika.

Agencija Reuters u srijedu je izvijestila o ruskim vojnim konvojima na području Donbasa, ponajprije u gradu Donjecku.

CNN je također izvijestio da su Amerikanci uvjereni da je invazija na pomolu, ali izvori s kojima su oni bili u kontaktu nisu im spominjali konkretan rok o kakvom je izvijestio Newsweek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:20