STAVILI IH NA CRNU LISTU

Amerikanci uveli sankcije srpskim političarima na Kosovu, na popisu i jedna tvrtka iz Hrvatske

Washington je odlučio poduzeti konkretne mjere prema osobama i tvrtkama za koje sumnjaju da su vođe skupina organiziranog kriminala

Policija na Kosovu

 Armend Nimani/AFP/Profimedia

I Europska unija i Sjedinjene Američke Države već godinama upozoravaju da sjeverni dio Kosova predstavlja "poseban izazov" kada je u pitanju organizirani kriminal. Sada je Washington odlučio poduzeti konkretne mjere prema osobama i tvrtkama za koje sumnjaju da su vođe skupina organiziranog kriminala koje imaju ključnu političku ulogu na tom dijelu Kosova.

Zanimljivo je da je na popisu i jedna tvrtka iz Hrvatske koja je "u vlasništvu ili pod kontrolom" vođe skupine prema kojem je SAD uveo sankcije. Spominju se Nautikacentar d.o.o. sa sjedištem u Hrvatskoj te još jedna tvrtka u Bugarskoj, koje su na teritoriju EU. Ostale tvrtke imaju sjedišta uglavnom na Kosovu i u Srbiji.

Ministarstvo financija SAD-a objavilo je da su na crnu listu stavili Zvonka Veselinovića, njegova brata Žarka i Milana Radoičića, ključne ljude na sjeveru Kosova. Veselinovića Američki ured za kontrolu vanjskih sredstava smatra vođom skupine organiziranog kriminala (OCG). Na popisu su i druge osobe, uglavnom vezane uz političku stranu - Srpska lista koja predstavlja kosovske Srbe u kosovskom parlamentu, a iza koje otvoreno stoje vlada Republike Srbije i predsjednik Aleksandar Vučić.

Vučić je rekao da će tijela Srbije proučiti taj izvještaj i vidjeti ima li tu elemenata kaznenog djela. Potvrdio je da je od američkog veleposlanstva u Beogradu dobio neformalni izvještaj o ovoj odluci.

- Oni su njih optužili prije svega za ilegalnu trgovinu. Na kraju će ih optužiti što ne poštuju granicu između Kosova i Srbije, ali to je već njihova stvar. Ako postoje neke ozbiljne optužbe, naša državna tijela će ih i te kako ispitati - izjavio je Vučić, negirajući da je on dobio novac od tih ljudi.

- Dobio sam danas neformalni izvještaj od američke ambasade, moram ih razočarati: ni dinara nam nije dao nitko od Veselinovića. Stranka koju vodim ima više nego dovoljno sredstava zahvaljujući državnim sredstvima i članarini - rekao je Vučić.

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani i premijer Albin Kurti pozdravili su ovu američku odluku. Kurti je istaknuo kako to dokazuje da je nedavna operacija kosovske policije na sjeveru Kosova, koja je podigla tenzije u regiji i šire, bila opravdana.

U priopćenju američke vlade detaljno se navode optužbe protiv osoba stavljenih na crnu listu.

"Veselinovićeva skupina organiziranog kriminala uključena je u shemu velikih razmjera podmićivanja kosovskih i srpskih sigurnosnih dužnosnika koji su pomagali skupini u krijumčarenju robe, novca, narkotika i oružja između Kosova i Srbije", stoji u priopćenju američke administracije.

Vijest o tome je objavio i američki državni tajnik Antony Blinken, a pozdravio ju je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell koji je rekao da ove mjere doprinose razbijanju međunarodnih kriminalnih mreža te jačanju sigurnosti i stabilnosti u regiji.

- Nastavit ćemo koristiti sva raspoloživa sredstva kako bismo presjekli vezu između kriminalnih radnji i korupcije. Današnja odluka označavanja korumpiranih aktera povezanih s transnacionalnim skupinama organiziranog kriminala u El Salvadoru, Kosovu i Srbiji dio je naših širih napora za presijecanje tih veza i promoviranje odgovornosti za korumpirane pojedince - izjavio je američki državni tajnik Blinken.

Direktorica ureda OFEC (Office of Foreign Assets Control) američke vlade Andrea Gacki rekla je da transnacionalni organizirani kriminal i korupcija često imaju teške destabilizirajuće posljedice po vladavinu prava i demokratsko vladanje.

Američka administracija navodi da je ova skupina podmićivala političare, a zauzvrat im velikim iznosima pomagala da pobijede na izborima. Nakon toga dobili bi ugovore za unosne projekte u infrastrukturi. EU je najavila da će istražiti je li novac iz fondova EU išao u ruke tih osoba ili tvrtki.

Među osobama na američkoj crnoj listi je i Marko Rošić, jedan od optuženih za ubojstvo srpskog političara s Kosova Olivera Ivanovića. Na listi je i bivši šef operacija kosovske policije na sjeveru Kosova Željko Bojić. Na popisu se nalazi ukupno osam osoba i 24 tvrtke iz Kosova, Srbije, Hrvatske i Bugarske.

Europski diplomati navode kako su u razgovorima s američkim kolegama dobili najave da će biti još ovakvih odluka SAD-a za sankcioniranje pojedinaca ili tvrtki na Zapadnom Balkanu koje smatraju prijetnjom sigurnosti, vladavini prava i demokraciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:26