OBJAVLJEN DOKUMENT

Amerikanci uvjereni da je saudijski princ odobrio ubojstvo Khashoggija. No, Biden ga neće izravno kazniti

‘MBS je Khashoggija smatrao prijetnjom Kraljevini i snažno podržavao korištenje nasilnih mjera da ga se ušutka, ako je potrebno‘
Muhamed bin Salman
 Bandar Al-jaloud/Afp/Profimedia

Ured ravnateljice Nacionalne obavještajne službe Sjedinjenih Američkih Država (ODNI) u petak je objavio "Procjenu uloge saudijske vlade u umorstvu Jamala Khashoggija". U objavljenom dokumentu, na prvoj stranici, stoji: “Naša je procjena da je Muhamed bin Salman, saudijski prijestolonasljednik, odobrio da se operacijom u Istanbulu uzapti ili ubije saudijski novinar Jamal Khashoggi”. Nesretni je novinar, inače bivši intimus kraljevskog dvora, ubijen i zatim vjerojatno razrezan u dijelove jer mu nema traga tijelu, ubijen u saudijskom Generalnom konzulatu kamo je došao urediti dokumente. Zaručnica ga je čekala da se vrati i ona je prva podigla uzbunu.

U tekstu koji je vrlo malo zacrnjen, što nije uobičajena praksa obavještajnih službi, ODNI, koji sada vodi Avril Hines, prva žena na tom položaju, stoji da se procjena bazira na “kontroli donošenja odluka koju prijestolonasljednik ima u Kraljevini, izravnoj uključenosti glavnog savjetnika i članova MBS-ovog osiguranja u operaciju te podrške koju je prijestolonasljednik dao za korištenje nasilnih mjera kako bi se ušutkali disidenti izvan zemlje, među njima i Khashoggi”.

“Od 2017. godine prijestolonasljednik ima apsolutnu kontrolu nad sigurnosnim i obavještajnim organizacijama Kraljevine, što čini vrlo nevjerojatnim da bi saudijski dužnosnici izveli takvu operaciju bez odobrenja prijestolonasljednika”, neupitan je zaključak ODNI-a.

Zatim se tumači da je u doba Khashoggijeva ubojstva MBS vjerojatno poticao ozračje u kojem su savjetnici bili uplašeni da bi ih neuspjeh u ispunjavanju zadaća mogao dovesti s one strane rešetaka. Zbog toga oni vrlo vjerojatno nisu ni dovodili u pitanje MBS-ove naredbe ili poduzimali osjetljive akcije bez njegovog pristanka. U timu koji je stigao u Istanbul bio je i Saud al-Qahtani, bliski MBS-ov savjetnik, koji je kasnije, sredinom 2018. godine, javno tvrdio da ne bi donio odluku bez prijestolonasljednikova odobrenja. S njim su bili i članovi Rapid Intervention Force (Snage za brzo djelovanje, RIF), posebne jedinice u sklopu Saudijske kraljevske garde koja je zadužena za sigurnost MBS-a, odgovara isključivo njemu i samo od njega prima zapovijedi. RIF je i prije sudjelovao u operacijama izvan zemlje i u Kraljevini s ciljem ušutkavanja disidenata.

“Prijestolonasljednik je Khashoggija smatrao prijetnjom Kraljevini i snažno podržavao korištenje nasilnih mjera da ga se ušutka, ako je potrebno. Iako su saudijski dužnosnici planirali neodređenu operaciju protiv Khashoggija, ne znamo koliko su unaprijed saudijski dužnosnici odlučili da ga ozljede,” stoji u objavljenom dokumentu. I na kraju stoji popis ljudi koji su na bilo koji način bili povezani s umorstvom.

Realno, ovaj dokument nije donio ništa novo što dosad nismo znali. Ali je važan element u političkoj procjeni djelovanja administracije Joea Bidena. Koji je u četvrtak razgovarao sa saudijskim kraljem Abdulazizom al-Saudom, MBS-ovim ocem. Očito je da se čekao taj razgovor kako bi nakon toga bio objavljen i dokument, a da je Biden kralju dao do znanja da neće, za razliku od Donalda Trumpa, tolerirati takvo ponašanje.

The New York Times je objavio da, unatoč potvrdi da je MBS odgovoran, predsjednik Biden ipak neće izravno kazniti prijestolonasljednika jer je procjena administracije da bi cijena za to bila prevelika zbog važnosti Saudijske Arabije u borbi protiv terorizma te osjetljivih odnosa u zaljevskoj regiji gdje SAD planira obnovu sporazuma o nuklearnom programu s Iranom. Jedino MBS neće biti tako skoro pozvan u posjet SAD-u. Ali neće izdavati vize sudionicima zločina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:57