PALJBA KAKVA SE NE PAMTI

Amerikanci više ne znaju što učiniti: ‘Ukrajinci pretjeruju, nisu obučeni, oružje se kvari...‘

Trenutno ukrajinske snage ispaljuju 2000 do 4000 topničkih granata dnevno, što Rusi često nadmašuju

Ukrajinske snage pucaju iz haubice

 Sergey Bobok/Afp/Profimedia/Sergey Bobok/Afp/Profimedia

Ukrajinske trupe svaki dan ispaljuju tisuće granata na ruske mete, koristeći artiljeriju koju su im isporučile SAD i drugi saveznici. Ali nakon višemjesečne prekomjerne uporabe, artiljersko oružje se masovno kvari i izgara u borbi, piše New York Times.

Trećina od otprilike 350 haubica zapadne proizvodnje u svakom je trenutku izvan pogona, tvrde američki vojni izvori. Šest metara duga i pola tone teška cijev haubice prevelika je i preteška da bi je zamijenili vojnici na terenu. Zato je američka vojska u Poljskoj postavila postrojenje za popravak ukrajinske vojne opreme, otkriva New York Times.

Topništvo zapadne proizvodnje spasilo je Ukrajince kada im je počelo ponestajati punjenja za vlastite haubice iz sovjetske ere. Sada je redovito održavanje artiljerijskog oružja jednako važno za ukrajinsku vojsku kao i opskrba streljivom.

Nakon što je Ukrajincima pofalilo granata za artiljeriju sovjetske proizvodnje kakvu je njihova vojska naučila koristiti, jedno od najvažnijih ukrajinskih oružja postale su haubice po NATO standardima od 155 milimetara, s obzirom da saveznici imaju goleme zalihe prikladnih granata.

Pentagon je poslao 142 haubice M777 u Ukrajinu, dovoljno za opremanje oko osam bataljuna, stoji u najnovijim informacijama o američkoj vojnoj pomoći Ukrajini. Ukrajinske trupe koristile su ih za napad na neprijateljske trupe i njihova zapovjedna mjesta malim brojem precizno navođenih projektila, pa i za postavljanje malih protutenkovskih minskih polja.

Velike količine granata ispale se svakodnevno u Ukrajini. Rusija je zamolila Sjevernu Koreju za vojnu pomoć, piše NYT, a Ukrajina traži više granata od svojih saveznika.

Sjedinjene Države isporučile su Ukrajini stotine tisuća komada streljiva od 155 milimetara i obvezale su se osigurati ukupno gotovo milijun granata iz vlastitog inventara i privatnih skladišta. Granate od 155 milimetara primili su i od drugih saveznika. Neke od tih granata nisu testirane za korištenje u određenim haubicama, pa se u borbi otkrilo da neke brže troše cijevi, prenosi NYT. Takve haubice prebacuju se u Poljsku na popravak. Ukrajinski dužnosnici rekli su da bi željeli da lokacije za održavanje budu bliže prvim linijama, kako bi se oružje moglo što prije vratiti u borbu.

Rob Lee, vojni analitičar na Institutu za istraživanje vanjske politike, rekao je da ti problemi ne iznenađuju, jer su Ukrajinci dobili oružje, a da nisu u potpunosti obučeni za njegovo korištenje te su onda odmah bačeni u borbu. Haubice su veliko artiljerijsko oružje koje se puni granatama koja svaka teži oko 40 kilograma. Ispaljuje ih se više stotina ili tisuća puta, što na kraju uzima danak na unutarnjim dijelovima topa.

Priroda topničkih dvoboja, u kojima ukrajinske posade često pucaju s iznimno velikih udaljenosti kako bi otežale ruske protunapade, dodatno opterećuje haubice. Za to su potrebna veća artiljerijska punjenja, koja proizvode mnogo više topline i uzrokuju brže trošenje cijevi.

Trenutno ukrajinske snage ispaljuju 2000 do 4000 topničkih granata dnevno, što Rusi često nadmašuju. S vremenom je taj tempo počeo uzrokovati probleme ukrajinskim vojnicima koji koriste haubice M777, čije granate nisu imale takav domet i preciznost. Sjedinjene Države su počele koristiti M777 u Iraku i Afganistanu početkom 2000-ih, gdje su se puno manje koristile. Za razliku od Ukrajine, haubice M777 su se u Iraku i Afganistanu većinom koristile za ispaljivanje malog broja granata kao potporu trupama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2023 22:49