PSI RATA NA UDARU

Amerikancima je prekipjelo, pripremaju posebni paket protiv Wagnerovaca: ‘Moramo ih osakatiti‘

Bidenova administracija procjenjuje da Prigožin troši više od 100 milijuna dolara mjesečno za financiranje operacija grupe u Ukrajini

Jevgenij Prigožin, Wagner grupa u Ukrajini, centar Wagner grupe u Sankt Peterburgu

 /Afp/ Profimedia

Bidenova administracija razvija paket sankcija kojima će pokušati osakatiti privatnu vojsku Jevgenija Prigožina, optuženu za seriju ratnih zločina u Ukrajini.

Američko ministarstvo trgovine namjerava ograničiti pristup i tehnologiji i opremi do koje Wagner grupa dolazi mnogo uspješnije i efikasnije od regularne ruske vojske. Glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je novinarima u četvrtak da su wagnerovci etablirali brojne logističke lance sa Sjevernom Korejom od koje nabavljaju oružje.

"Wagner se oslanja na međunarodne izgnanike kako bi nastavili svoju zločinačku kampanju u Ukrajini", poručio je Kirby.

image

Jevgenij Prigožin

Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia/Kommersant Photo Agency/ddp Usa/profimedia

"Ono što sada moramo učiniti je proširiti popis entiteta koji dolaze u kontakt s Wagner grupom kako bi dokinuli njihovu mogućnost da pristupaju različitoj opremi i tehnologiji, bilogdje u svijetu, a koja se temelji na američkoj proizvodnji", objasnio je.

Kirby je također naglasio da je Wagner grupa već prihvatila isporuku oružja iz Sjeverne Koreje, uključujući pješačke rakete i projektile.

"Količina materijala isporučenog Wagneru neće promijeniti dinamiku bojnog polja u Ukrajini. No ono što nas brine je da Sjeverna Koreja svakako planira dodatne isporuke vojne opreme Rusiji", objasnio je Kirby.

image

Sjedište Wagner grupe u Sankt Peterburgu

Alexander Galperin/Sputnik/Profimedia/Alexander Galperin/sputnik/profimedia

Vođa Wagner grupe, Jevgenij Prigožin - čovjek koji postepeno grabi prema sve većoj moći u Kremlju - već je sankcioniran od strane SAD-a, Velike Britanije i Europske unije. Bidenova administracija sada razmatra i da njegovu grupu označi stranom terorističkom organizacijom.

Uloga wagnerovaca na fronti u Ukrajini raste iz dana u dan. Kremlj se sve više obraća privatnoj vojsci Jevgenija Prigožina nakon niske poraza i neuspjeha ruskih regularnih snaga.

Njemačka obavještajna služba navodno je presrela radio razmjenu između ruske vojske i grupe Wagner u kojoj se razgovaralo o masakru ukrajinskih civila u Buči. Dobavljene informacije, izvijestio je Der Spiegel, jasno pokazuju da je i grupa Wagner umiješana u ubojstva.

image

Wagner centar u Sankt Peterburgu

Olga Maltseva/Afp

Kirby je u četvrtak izjavio da Prigožin troši više od 100 milijuna dolara mjesečno za financiranje operacija grupe u Ukrajini. Bidenova administracija procjenjuje da Wagner ima oko 50.000 ljudi na terenu u Ukrajini, uključujući 40.000 osuđenika iz ruskih zatvora i 10.000 plaćenika pod ugovorom.

"Wagner je na terenu i igra značajnu ulogu ali njihove loše opremljene i loše obučene snage, iskreno, trpe teške gubitke", poručio je Kirby. "Čini se kako je Prigožin voljan baciti ruska tijela u stroj za mljevenje mesa, što je danas Bakhmut", dodao je, aludirajući na grad u kojem se vode teške borbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:12