NA UDARU

AMERIKANCIMA PRIJETI NESTAŠICA MESA Mnoge tvornice su zatvorene, proizvođači su očajni: 'Morat ćemo uništiti milijune pilića i svinja'

 
Ilustracija
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Sjedinjene Američke Države uskoro očekuje nestašica mesa i mesnih proizvoda i rast njihove cijene. Naime, širenje koronavirusa pogodilo je proizvodni lanac “od polja do stola”, a kao najslabija karika pokazale su se notorno okrupnjene američke klaonice i prerađivački pogoni u kojima se virus proširio među naguranim radnicima.

Čak ni izvršna uredba predsjednika Donalda Trumpa, koji je morao posegnuti za Zakonom o obrambenoj proizvodnji kako bi prerađivačka industrija ostala otvorena, neće, čini se, spriječiti probleme s opskrbom mesa. U toj industriji, naime, kuha od sredine ožujka, a sada je i provrelo.

Da im je voda došla do grla javilo je nekoliko kompanija, a prošle nedjelje i drugi najveći prerađivač mesa u SAD-u, kompanija Tyson Foods, koja je objavila dramatičan apel u nekoliko američkih novina. “Već će i kraća zatvaranja pogona značiti milijune kilograma mesa koji neće ući u opskrbni lanac”. “Opskrba američkih obitelji mesom je u opasnosti, opskrbni lanac puca”, poručila je tvrtka, a predsjednik reagirao izvanrednom uredbom.

Kapacitet

No, u opasnosti su i ljudski životi. Prema podacima sindikata radnika u prerađivačkoj industriji, najmanje 17 radnika umrlo je zbog virusa Covid-19, a kod najmanje 5000 zaraza je potvrđena. Do širenja je došlo u najmanje 79 pogona. Zbog pritiska javnosti, oboljelih te radnika koji su odlučili ne doći na posao, mnoge su se tvornice morale zatvoriti ili rade smanjenim kapacitetom.

Tyson Foods, koji je poslao dramatičan apel, privremeno je zatvorio pogone u Iowi i Indiani kako bi se radnici testirali, a njihova tvornica u gradu Waterloou u Iowi zatvorena je pod pritiskom javnosti. Naime, u njoj, jednoj od najvećih za preradu svinjetine u zemlji, od 3000 radnika njih 182 zaraženo je Covidom-19. U okrugu Black Hawk, u kojem se tvornica nalazi, ukupno je 379 slučajeva, što znači da je polovica svih zaraženih iz tvornice. Nakon prvih smrtnih slučajeva radnici su zatražili bolju zaštitu i testiranja. Dio njih, ne samo u ovom pogonu, odlučilo je bojkotirati posao.

Širenju zaraze u mesnoj industriji kumovala je dobrim dijelom parola “postani velik ili se makni” koja je proteklih desetljeća dovela do okrupnjenja tvornica i stvaranja golemih hala gdje su na prvom mjestu efikasnost i ušteda, tvrde brojni kritičari načina proizvodnje mesa u Americi. Radnici često stoje na udaljenosti manjoj od metra, zbog čega će se morati promijeniti uvjeti rada tvornica.

Osim što je to teško organizirati, donosi nove probleme u vidu smanjenja kapaciteta proizvodnje. Riječ je o ogromnim i efikasnim pogonima. Po dvije tisuće svinja zakolje se na sat, a u peradarskim tvornicama čak milijun pilića tjedno. Smanjenje kapaciteta i privremena zatvaranja znači da se milijuni odraslih životinja neće moći “preraditi”.

No, za razliku od goveda, koje vlasnici mogu neko vrijeme ostaviti na ispaši dok čekaju bolje dane, proizvođači svinjetine i piletine nemaju niti taj luksuz. U tom slučaju pribjegava se tzv. depopulaciji. Prema procjenama autorice knjige “Slaughterhouse”, Gail Eisnitz, u slučaju svinja višak bi mogao iznositi i stotine tisuća dnevno. Peradarska tvrtka Delmarva priznala je da je zbog zastoja u preradi ovog mjeseca ubijeno i odbačeno čak dva milijuna pilića.

Pomori

Ti masovni pomori izvode se isključenjem sustava ventilacije ili utapanjem u posebnoj pjeni. I mnogi drugi proizvođači, ne samo iz SAD-a nego i šire, objavili su da se rješavaju tisuća životinja dnevno ili tjedno. Kada je riječ o uzgajivačima svinja, njima svaki tjedan stasaju nove šestomjesečne svinje spremne za daljnju preradu. Potrebno ih je hraniti, iziskuju prostor.

Steve Meyer, ekonomist iz tvrtke Kerns i suradnici, koji se bavi menadžmentom u poljoprivredi, procijenio je da bi brojka ubijenih svinja možda već dosegnula i milijun. I ostatak mesne industrije upozorava da bi diljem SAD-a mogle niknuti masovne grobnice s ubijenim životinjama dok bi se potrošači mogli suočiti s polupraznim policama za svježe, mnogo skuplje meso.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2023 06:24