MEDICINSKI POTHVAT

Amerikancu uspješno transplantirano kompletno lice. Ponovno će moći poljubiti kćer

Lice je izgubio u nesreći u studenom 2008. godine, kad je izvodio radove na lokalnoj crkvi. Naišao je na strujni kabel, nije ga primijetio i struja ga je toliko opekla da je ostao slijep i bez kompletnog lica
**CORRECTS YEAR PHOTO TAKEN TO 2010, NOT 2011** FILE - EDS NOTE GRAPHIC CONTENT - In this Oct. 13, 2010 file photo, Dallas Wiens, 25, speaks during an interview in Fort Worth, Texas. Weins was critically burned in a 2008 high-voltage power line accident and received a full face transplant at Brigham and Women's Hospital in Boston, during the week of March 14, 2011. (AP Photo/LM Otero)
 AP

Dallas Wiens postao je prvim Amerikancem kojem je transplantirano cijelo lice . Na 25-godišnjaku je u Teksasu učinjen zahvat od 15 sati, nakon kojeg je dobio nos, usne, kožu, mišiće i živce.

Sve što mu se nalazi na licu je donirano, ali ime donora nije navedeno. Operiralo ga je 30 liječnika, sestara i anesteziologa. S ponosom su poslije zahvata kazali kako je sve prošlo u najboljem redu, kako je nesretni mladić odlično podnio sve i da će ponovno imati lice.

A izgubio ga je u nesreći u studenom 2008. godine, kad je izvodio radove na lokalnoj crkvi. Naišao je na strujni kabel, nije ga primijetio i struja ga je toliko opekla da je ostao slijep i bez kompletnog lica. Kako nije imao zdravstveno osiguranje nije mogao dobiti potpuni tretman, ali američke su vlasti odlučile pomoći jer žele unaprijediti transplantaciju lica i time pomoći ozlijeđenim vojnicima.

Wiens je tu odluku dočekao s mnogo entuzijazma jer je u obraćanju javnosti putem YouTube-a kazao kako želi ponovno poljubiti svoju trogodišnju kćer Scarlette. Želja će mu se ispuniti, i to točno godinu dana od prve uspješne transplantacije lica, one u Španjolskoj .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 00:05