POKAJALA SE

Amerikanka iz Rima uzela drevni komad kamena za dečka pa ga vratila: ‘Satima sam ribala i prala‘

Djevojka je shvatila da je pogriješila pa je mramor poslala na adresu rimskoga Nacionalnog muzeja
 Filippo Monteforte/AFP

Jedna je Amerikanka, obuzeta grizodušjem gradu Rimu vratila komad drevnog mramora koji je ukrala za vrijeme posjeta Vječnome gradu godine 2017. Mramor je poslan na adresu rimskoga Nacionalnog muzeja, a na njemu markerom piše "Za Sama, s ljubavlju Jess, Rim 2017."

Otuđeni je komad kamena stigao uz poruku u kojoj turistkinja moli da joj se oprosti jer se ponašala bezobzirno, piše BBC.

"Uistinu se osjećam strašno, ne samo zato što sam uzela taj kamen, već i zato što sam po njemu pisala", stoji u pismu isprike.

Osoba, a talijanski dužnosnici vjeruju da je riječ o mladoj ženi po imenu Jess, u pismu kaže da je bezuspješno "satima ribala i prala" komad mramora, nastojeći ukloniti tragove markera.

Stéphane Verger, direktor muzeja, za talijanski je list Messagero rekao da vraćeni kamen i nije bio osobito vrijedan te je vjerojatno uzet s mjesta poput Rimskog foruma, nekadašnjeg središta drevnog Rima. Dodao je da je riječ o mladoj djevojci koja je 2017. doputovala u Rim, a kamen je odnijela u Ameriku kao poklon dečku.

Kaže i da ga je dirnulo pismo koje je stiglo iz Atlante.

"Dirnulo me jer je riječ o mladoj djevojci koja je shvatila da je pogriješila, a njezin je potez spontan i istodobno je rezultat svjesnog razmišljanja".

A možda i praznovjerja, dodaje. Verger pretpostavlja da je djevojka čula za sličan slučaj koji se dogodio ranije. Naime, jedna je Kanađanka nedavno vratila predmete koje je 2005. ukrala za vrijeme razgledavanja Pompeja.

Radi se o ženi koja se predstavila kao Nicole, a paketom je u Rim vratila dvije keramičke pločice koje su bile dio mozaika iz Pompeja. I ona je u pismu priznala krađu, napisavši kako vjeruje da su predmeti "ukleti" i da su joj donijeli brojne zdravstvene probleme, među kojima i rak dojke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:29