PREKID TRUDNOĆE

Amerikanke koje ne budu mogle legalno pobaciti vjerojatno će se okrenuti crnom tržištu tableta

Žene koje nabavljaju tablete za pobačaj na crnom tržištu nemaju jamstvo za sigurnost ili autentičnost onoga što uzimaju

'Ovo bi trebao biti jednostavan, manje kompliciran način pobačaja, ali sada se umjesto toga kupuje krijumčarena roba. Kupujete tablete od dilera, ne znate što kupujete, cijeli proces je zastrašujući'

 Robyn Beck/AFP

Ne stišavaju se reakcije nakon što je u petak američki Vrhovni sud srušio povijesnu presudu u slučaju Roe protiv Wadea čiji je presedan gotovo pola stoljeća ženama u SAD-a jamčio pravo na pristup pobačaju. Rušenje presude znači da će sada pitanje zakonitosti pobačaja biti prepušteno pojedinim saveznim državama, od kojih se već oko polovica pripremila ograničiti ili u potpunosti zabraniti pobačaj. Brojni javnozdravstveni stručnjaci upozoravaju kako će se odluka Vrhovnog suda imati negativne posljedice na tjelesno i mentalno zdravlje žena kao i njihov ekonomski položaj.

Žene koje traže pobačaj dosad su u SAD-u imale mogućnost prekida trudnoće pomoću hormonskih tableta koje je odobrila američka Agencija za hranu i lijekove (FDA). Ali zakoni koji su počeli stupati na snagu u pojedinim američkim saveznim državama nakon odluke Vrhovnog suda zabranjuju sve pobačaje, uključujući medikamentozne. Kako bi dobile tablete na legalan način, žene će morati putovati u države u kojima je to dopušteno. No, moguće je da će se okrenuti i crnom tržištu tableta za pobačaj.

New York Times je objavio zanimljivu istraživačku priču iz Brazila gdje je pobačaj praktički zabranjen, odnosno dozvoljen je samo u tri slučaja: ako je život majke u opasnosti, ako je dijete plod silovanja i tek nedavno je tom popisu dodana mogućnost abortusa u slučaju anencefalije (teški poremećaj u razvoju ploda kome nedostaje dio glave).

No, kako bi obavile medikamentozni pobačaj, brazilske se žene obraćaju dilerima droge koji kontroliraju većinu pristupa tabletama. Danas se tako abortivne pilule Misoprostol, koje se švercaju iz Indije, Meksika i Argentine, na brazilskom crnom tržištu prodaju po cijeni od oko 200 do 400 dolara za osam tableta preporučenih za pobačaj. Usporedbe radi, bočica od 60 tableta Misoprostola se u SAD može nabaviti po cijeni od 15 dolara.

Novinarki New York Timesa Stephanie Nolan trebalo je manje od jedne minute potrage za dilerom koji joj je bio spreman prodati osam tableta Misoprostola za 300 dolara u četvrti Rio de Janeira poznatoj po prodaji robe na crnom tržištu.

No, žene koje nabavljaju tablete za pobačaj na crnom tržištu nemaju jamstvo za sigurnost ili autentičnost onoga što uzimaju. Ako imaju komplikacije, boje se tražiti liječničku pomoć jer za pobačaj žena riskira zatvorsku kaznu od tri godine.

- Ovo bi trebao biti jednostavan, manje kompliciran način pobačaja, ali sada se umjesto toga kupuje krijumčarena roba. Kupujete tablete od dilera, ne znate što kupujete, cijeli proces je zastrašujući - upozorila je Maira Marques, direktorica kampanja za zagovaranje pristupa pobačaju organizacije Milhas pelas Vidas das Mulheres.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 18:15