KRITIČAR KREMLJA

Amnesty International ispričao se Navaljnom jer mu je povukao status ‘zatvorenika savjesti‘

AI je 24. veljače objavio da će Navaljnog prestati zvati zatvorenikom savjesti jer je u prošlosti iznosio komentare u kojima je bilo govora mržnje
Aleksej Navaljni
 Vasily MAXIMOV/AFP

Amnesty International (AI) ispričao se u petak zatvorenom kritičaru Kremlja, Alekseju Navaljnom jer mu je povukao status "zatvorenika savjesti" i rekao da će mu ga vratiti.

AI je 24. veljače objavio da će Navaljnog prestati zvati zatvorenikom savjesti jer je u prošlosti iznosio komentare u kojima je bilo govora mržnje.

"Nakon pažljive procjene, AI je odlučio da će Alekseju Navaljnom vratiti status zatvorenika savjesti", priopćeno je u izjavi poslanoj Reutersu.

Amnesty International je optužio rusku vladu i njezine pristaše da su iskoristili odluku od 24. veljače za daljnje kršenje prava Navaljnog, najglasnijeg kritičara predsjednika Vladimira Putina.

Ruski oporbeni političar (44) uhićen je u siječnju i osuđen na zatvor zbog kršenja uvjetne kazne koju je nazvao izmišljenom.

"Amnesty International je donio pogrešnu odluku ... i ispričava se za negativne utjecaje koje je to imalo na Alekseja Navaljnog osobno te na aktiviste u Rusiji i diljem svijeta koji neumorno vode kampanju za njegovu slobodu", dodaju.

Leonid Volkov, bliski suradnik Navaljnog, napisao je na Twitteru da je "sposobnost prepoznavanja pogrešaka i kretanja naprijed najvažnija stvar koja razlikuje normalne ljude od Putina".

Navaljni je kritiziran zbog ranijih nacionalističkih izjava protiv ilegalne imigracije i zbog sudjelovanja na godišnjem nacionalističkom maršu prije nekoliko godina.

AI je objavio da je preispitao svoj proces imenovanja ljudi "zatvorenicima savjesti" i da više neće uklanjati taj status samo zbog ranijeg ponašanja.

"Neke ranije Navaljnijeve izjave su za osudu i mi ih ni najmanje ne odobravamo ... potvrđivanjem Navaljnijevog statusa zatvorenika savjesti ne podržavamo njegov politički program, već ističemo hitnu potrebu za poštivanjem njegovih prava", dodao je AI.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:06