NOVI ‘ŠTIT‘ UKRAJINE

Analitičar: ‘Patriot je za Ukrajinu vrlo, vrlo važan...‘; Kremlj prijeti eskalacijom: ‘Ne šaljite ih!‘

SAD privodi kraju planove za slanje proturaketnog sustava Patriot Ukrajini

PZO sustav Patriot

 Abaca/Abaca Press/Profimedia/Abaca/abaca Press/profimedia

Američki sustav protuzračne obrane Patriot, koji Washington razmatra poslati Ukrajini, bio bi legitimna meta Rusije u napadima na tu zemlju, poručio je u srijedu Kremlj i rekao da nikakav prijedlog božićnog primirja nije primio.

Washington dovršava planove slanja sustava Patriot Ukrajini, a odluka bi mogla biti donesena već ovaj tjedan, reklo je troje američkih dužnosnika Reutersu u utorak.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u srijedu je kazao da bi Patrioti „definitivno“ bili meta za Rusiju, no i da ne želi komentirati nepotvrđene medijske navode.

Ukrajina je od zapadnih partnera ranije zatražila pomoć u protuzračnoj obrani, uključujući američki sustav Patriot radi zaštite od teškog ruskog bombardiranja uglavnom energetske infrastrukture.

Dužnosnici u Washingtonu rekli su Reutersu da bi odluka o slanju sustava mogla biti objavljena već u četvrtak.

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev upozorio je NATO da ne šalje Patriote Ukrajini i Moskva će to vjerojatno doživjeti kao eskalaciju.

Patriot se smatra jednim od najnaprednijih američkih sustava protuzračne obrane, uključujući protiv zrakoplova, krstarećih i balističkih raketa. U pravilu on uključuje lansere, uz radare i druga pomoćna vozila.

Pentagon je objavio da je cilj nedavnog jačanja ruskog raketiranja Ukrajine iscrpiti zalihe protuzračne obrane Kijeva kako bi potom Rusija mogla dominirati ukrajinskim nebom. SAD i saveznici stoga Kijevu šalju veću količinu protuzračne obrane.

Nikakvo božićno primirje nije na stolu

S američke strane to je uključivalo sustave NASAMS za koje je Pentagon rekao da su besprijekorno zaustavljali ruske rakete. Washington je od početka sukoba Ukrajini dosad pružio 19,3 milijardi dolara vojne pomoći.

Kremlj je u srijedu objavio i da nije primio nikakav prijedlog o „božićnom primirju u Ukrajini“ i sve je izglednije da će se borbe nastaviti tijekom zime.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ranije ovaj tjedan pozvao je Rusiju da počne s povlačenjem vojske do Božića, što bi bio prvi korak prema zaustavljanu rata koji traje već gotovo 10 mjeseci.

"Ne, nikakvih ponuda za primirje nismo primili, ni od koga. To nije na dnevnom redu", rekao je Peskov novinarima.

Nakon niza munjevitih protuofenziva kojima su ukrajinske snage vratile pod svoj nadzor oko polovice teritorija koje je ruska vojska okupirala prvih tjedana invazije, nijedna strana nije ostvarila većih teritorijalnih pomaka u proteklih mjesec dana.

Vojni analitičari predviđaju zimski zastoj, iako se silovite borbe nastavljaju, napose u istočnoj regiji Donecku, gdje ruske snage grčevito nastoje osvojiti grad Bahmut.

Peskov je u utorak rekao da neće biti mira s Kijevom sve dok Zelenski ne prihvati "stvarnost" na terenu, a to znači rusku kontrolu nad četiri ukrajinske pokrajine koje je Moskva pripojila u rujnu provedbom takozvanih "referenduma", što su i Ukrajina i odbacili kao nezakonite radnje.

Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga priopćio je da je u posljednja 24 sata u regijama Harkiv, Doneck i Zaporižja "neprijatelj izveo jedan zračni i 11 raketnih napada, od kojih tri na civilnu infrastrukturu... (i) pokrenuo više od 60 napada iz višecijevnih raketnih bacača".

Važan PZO sustav

Patriot bi bio "vrlo, vrlo važan" za vladu u Kijevu, rekao je Aleksander Vindman, umirovljeni potpukovnik vojske i bivši direktor za europska pitanja u američkom Vijeću za nacionalnu sigurnost (NSC).

"Oni će biti prilično sposobni nositi se s mnogo različitih izazova s kojima se susreću Ukrajinci, osobito ako Rusi uvedu balističke projektile kratkog dometa" iz Irana.

Pentagon je odbio komentirati, a zasad nema ni komentara ukrajinskih dužnosnika.

Kijev je u utorak razgovarao na visokoj vojnoj razini s Washingtonom, priopćio je ured predsjednika Volodimira Zelenskog. Sjedinjene Države dale su Ukrajini 19,3 milijarde dolara vojne pomoći od početka ruske invazije 24. veljače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:23