POVLAČENJE IZ HERSONA

Analitičari: ‘Moskva je ovaj rat izgubila u svakom smislu, a jasno je zašto Ukrajinci ne žele sjesti za stol‘

Ovo zadnje povlačenje Rusije je značajno, prije svega, u simboličnom smislu. Rusi su se povukli sa svog teritorija, naglasio je analitičar Denis Avdagić

Ilustracija

 Metin Aktas/Anadolu Agency Via Afp

Prekretnica glede rata u Ukrajini nije ovo što se dogodilo u Hersonu, već je prekretnica kada su Ukrajinci započeli ofenzivu na sjeveru kod Harkiva, rekao je Marinko Ogorec, sigurnosni stručnjak s Veleučilišta Velika Gorica, u emisiji Hrvatskog radija ‘U mreži Prvog‘.

- Na neki se način radi o vojnoj pobjedi, no ovdje su i Rusi ostvarili ono što nisu kod Harkiva. Tamo oni nisu izvukli snage nego je to bilo doslovno bježanje i bezglavo su se izvlačili. Izvlačenje iz Hersona je bilo organizirano, provedeno po svim pravilima, naglasio je.

Dodaje kako su Ukrajinci u Hersonu ostvarili pobjedu, ali to nije kraj rata.

Vanjskopolitički analitičar Denis Avdagić istaknuo je kako je prekretnica u ratu bila odustajanje od osvajanja Kijeva, a druga je prekretnica bila ukrajinska protuofenziva na sjeveroistoku.

- Ovo zadnje povlačenje Rusije je značajno, prije svega, u simboličnom smislu. Rusi su se povukli sa svog teritorija, naglasio je.

- U tom je smislu to poruka i političkoj javnosti u Rusiji, ali i u Ukrajini, rekao je te dodao kako je problem u Ukrajini taj što ukrajinske snage dolaze na teritorij koji je uništen.

Ogorec smatra da Rusi trenutno nemaju snage za veću ofenzivu, već da oni trenutno rade stratešku obranu.

Avdagić govori kako Rusija ima veliki problem. Osim demoralizirane vojske, demoralizirana je i čitava zemlja.

- U ovom trenutku je ključno tko može više izdržati u Ukrajini. Ukrajina ima potporu EU i SAD-a, ali njihov otpor je doista nešto što se nije očekivalo, naglasio je.

Ogorec govori kako je pomoć Ukrajini svima u interesu, zato što to slabi Rusiju u velikoj mjeri.

- Zapadu i SAD-u je slaba Rusija u interesu, naglasio je.

Ovaj je rat Rusija izgubila u svakom smislu, govori Avdagić.

- Obavještajno ga je izgubila, moralno, u smislu ugleda, naglašava te dodaje kako oni to predstavljaju kao pobjedu.

Ogorec smatra kako se tajni pregovori vrše od početka rata te da se produkti tih pregovora vide.

- Rusima bi trenutno odgovaralo sjesti za pregovarački stol, ali Ukrajincima očito to ne odgovara dok su u ofenzivi na svim frontovima, prije svega u moralnoj ofenzivi, naglašava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 07:37