UPITAN PROCES

Analitičari za vojvođanski VOICE: Srbija fingira eurointegracije, a u Bruxellesu žmire

Republika Srbija započela je proces eurointegracija u siječnju 2014. godine i od tada je otvorila 18 od 35 poglavlja
Aleksandar Vučić
 Andrej Isakovic/Afp

Republika Srbija nije formalno odustala od eurointegracija, ali vlast taj proces samo fingira, dok Europa to tolerira jer smatra da ona može i mora riješiti problem Kosova, ocjenjuje se u subotnjem tekstu Vojvođanskog istraživačkog analitičkog centra (VOICE).

Republika Srbija započela je proces eurointegracija u siječnju 2014. godine i od tada je otvorila 18 od 35 poglavlja, dok su dva poglavlja privremeno zatvorena.

Međutim, u prvoj polovici 2020. nije otvorila niti jedno poglavlje, što se prvi put događa od početka pregovora, navodi VOICE.

Aleksandar Popov iz novosadskog Centra za regionalizam ocjenjuje da se „izjavama visokih državnih dužnosnika o privrženosti eurointegracijama samo fingira posvećenost, dok zapravo njihovi postupci pokazuju stvarno stanje toga procesa“.

Prema njegovim riječima, to se najbolje vidi u rušenju institucija kojima zapovijeda Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

„Nema podjele vlasti na tri grane, nego su sve institucije njemu podređene i to je vidljivo. On zapovijeda i izvršnom i zakonodavnom i sudskom vlašću. I to vidi i Europa i to je naglašeno u posljednjim izvješćima. Ujedno to neotvaranje poglavlja je dokaz da je Europa shvatila da se Srbija nije posvetila integracijama, nego naprotiv, da je uvela sustav koji je kontra europskim načelima”, kaže Popov.

Smatra da Europa na taj način pokušava natjerati Vučića da uradi bar jednu stvar – da se posveti rješavanju problema Kosova, jer se po shvaćanju EU ulazi u završnicu toga procesa.

“Vučić je toga veoma svjestan i zna da dokle god je on glavni ili jedan od glavnih igrača u rješavanju kosovskog rebusa da će mu se štošta gledati kroz prste i neće biti izložen drugim pritiscima osim pritisku da riješi problem Kosova”, kaže Popov.

Hrvatski politički analitičar Krešimir Macan za VOICE kaže da je Vučić svjestan koliko je odluka o Kosovu teška, te da će „zbog toga pokušati trgovati, što je i do sada dobro radio“.

“Moglo bi ići u tom smjeru da pokuša neke uvjete oslabiti. Ali problem je što svaka članica EU može, ukoliko je nezadovoljna nečim, vršiti pritisak da se situacija ipak, Kosovu usprkos, dovede do reda, na primjer u pravosuđu. Reći ću jednu prognozersku rečenicu za Srbiju, a što se dogodilo kod nas –Hrvatska je ušla u Europsku uniju kada je uhitila premijera”, istaknuo je Macan.

On je dodao da proces eurointegracija u Srbiji još uvijek postoji zahvaljujući hrvatskom predsjedanju EU, koje je kao jedan od prioriteta stavilo širenje na Zapadni Balkan.

On je podsjetio da je proširenje EU prije toga bilo stavljeno na čekanje, a da je sada deblokirano u slučajevima Albanije i Sjeverne Makedonije što je, naveo je, dobro i za Srbiju.

Sugovornici VOICE-a ne vjeruju da bi Srbija alternativu EU mogla naći u Kini i Rusiji, ali se slažu da će Vučić pokušati uraditi sve da nastavi balansiranje između Bruxellesa, Pekinga i Moskve.

Vojvođanski istraživačko-analitički centar VOICE je istraživački centar Neovisnog društva novinara Vojvodine

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:55