ODLAZAK MINISTRA OBRANE

ANALIZA JUTARNJEG: AMERIKA ĆE PREMA SAVEZNICIMA POSTATI JOŠ AGRESIVNIJA Mattisu je odzvonilo kad je proljetos Trumpov savjetnik doveo Hrvaticu Miru

 
 REUTERS

Kad je postao američkim predsjednikom, Donald Trump se hvalio kako je nepredvidiv i da će ta njegova kvaliteta zbunjivati protivnike. Dvije godine nakon izbora toliko je predvidiv da više nikoga ne iznenađuje. Kad je prije nekoliko mjeseci rekao za generala Jamesa Mattisa da je “zapravo demokrat” bilo je jasno da će doći do smjene na čelu Ministarstva obrane. No, čak i prije toga se znalo da je Mattis “na ledu”. Jer ga Trump više nije pozivao na ručkove i svoje je uho, kad je riječ o pitanjima sigurnosti, u potpunosti okrenuo prema novom savjetniku za nacionalnu sigurnost Johnu Boltonu.

Jer, Mattis se Trumpu nekoliko puta suprotstavio, a posebno je ozbiljno bilo po pitanju Irana. Što je interesantno jer Mattis nije bio zagovornik Obaminog sporazuma s Teheranom. Ali je bio duboko uvjeren da je istupanje iz tog sporazuma loše za Ameriku i regiju - što je više nego točno. A nije ni pretjerano sretan srdačnim odnosom Trumpa s vodstvom Saudijske Arabije. I zagovarao je blaži pristup članicama NATO-a, oštriji prema Rusiji, traženje konsenzusa s Kinom. Sve te vrlo razumne politike za Trumpa su bile na razini izdaje. Mattis u svom pismu navodi: “Mislim da moramo učiniti sve što je u našoj mogućnosti kako bismo razvijali međunarodni poredak koji je najkorisniji za našu sigurnost, prosperitet i vrijednosti, a solidarnost naših savezništava nas u tome čini jačima. Smatram da je vaše pravo da imate ministra obrane čiji su pogledi po tom i drugim pitanjima bliži vašima”.

Mattisu je odzvonilo kad je ovog proljeća Bolton za svoju zamjenicu doveo Hrvaticu Miru Ricardel. Ona je doslovce mrzila Mattisa jer joj nije dao mjesto u Pentagonu pa se morala skrasiti u Boeingu. Njezin je napad na Mattisa bio snažan, ali se onda ispriječila prva dama: Mira se posvadila s Melanijom (ne mogu Hrvatica i Slovenka bez svađe), a Trumpova je supruga od njega tražila da je smijeni. I ode Mira. Ali, Bolton nije odustajao u želji da osveti milu Miru i konačno je uspio ukloniti i posljednju prepreku u provedbi svoje politike - generala Mattisa. Sasvim je sigurno da je u Mattisovom slučaju ulogu odigrala odluka Trumpa da povuče vojsku iz Sirije. General s besprijekornom karijerom u kojoj broji samo pobjede i koji nikamo ne ide bez knjige Marka Aurelija “Samom sebi”, sigurno nije šutke dočekao tu strateški nerazumnu i neracionalnu odluku.

Trump je tako ispunio svoje obećanje iz rujna da će u drugi dio svog mandata s novim timom: odlaze šef njegovog kabineta, također general John Kelly, i Mattis. Otišla je i Nikki Haley, ambasadorica u Bijeloj kući. Pa se ostvaruje sad u Washington već proverbijalna izjava da “u Bijeloj kući nema odraslih”. Posljednji je upravo otišao.

Pentagon će preuzeti netko blizak Boltonu i američka će politika postati još agresivnija prema tradicionalnim saveznicima, a blaža prema onima koji hvale Trumpa poput Saudijske Arabije. Što je dugoročno zabrinjavajuće. Zaključno, međunarodna će sigurnost bez Mattisa biti na velikom gubitku. (Željko Trkanjec)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:42