ODGOVOR NA AKTUALNO PITANJE

ANALIZA UGLEDNOG ČASOPISA: ZAŠTO ZAPRAVO PUTIN RAZMJEŠTA VOJSKU PO SIRIJI Analizirali su snimke iz zraka i zaključili...

Eventualni pad režima sirijskog predsjednika Rusiju bi mogao koštati pomorske baze Tartus, koja je jedini preostali takav vojni objekt izvan granica bivšeg Sovjetskog saveza
 CC / AFP

Posljednjih dana izvještaji američkih dužnosnika govore o pojačanoj vojnoj prisutnosti Rusije u Siriji. Najmanje 28 borbenih zrakoplova nalazi se u zračnoj bazi kod Latakije na sirijskoj obali, prema tim izvještajima koje ruske vlasti opovrgavaju.

Istovremeno je Rusija povećala broj svojih vojnika u bazi. Satelitske snimke u posjedu Amerikanaca pokazuju istovarivanje montažnih nastambi koje mogu primiti tisuću do dvije tisuće vojnika. The Economist piše kako je na društvenim mrežama primjećeno da u ruskim redovima nema baš previše žara oko ulaska u borbu s tzv. 'Islamskom državom', što nije čudo jer su još svježa sjećanja u Rusiji na pretrpljene gubitke u Afganistanu.

Sadašnje ruske aktivnosti u Siriji moguće je objasniti na nekoliko načina. Prvo, sirijske snage ruskog saveznika Assada ovoga su ljeta trpile značajne udarce pod naletima ekstremista Islamske države koji su dodatno smanjivali područje Sirije pod Assadovom kontrolom. Eventualni pad režima sirijskog predsjednika Rusiju bi mogao koštati pomorske baze Tartus, koja je jedini preostali takav vojni objekt izvan granica bivšeg Sovjetskog saveza. Rusi nisu sjedili prekrštenih ruku: prema nekim izvještajima, Tartus se proširuje kako bi mogao primiti najveće ruske brodove.

Satelitska snimka ruske vojne baze u Latakiji na kojoj se vide borbeni zrakoplovi i helikopteri (foto: AFP)

Istodobno, Putin se očekuje sljedećeg tjedna u New Yorku na Generalnoj skupštini UN-a, što bi bilo prvi put u deset godina da se tamo pojavi. Ukoliko se uspije pritom i nasamo susresti s američkim predsjednikom Obamom, Putin bi mogao osvojiti nekoliko važnih političkih bodova.

PENTAGON NEMA PLAN OBRANE OD PUTINA 'Ne možemo zaštititi Europu ako napadne! Ima više vojske i spreman je baciti atomsku bombu'

Naime, službenoj Moskvi u cijeloj stvari važno je demonstrirati kako se protivi promjeni režima u Siriji i kako će braniti svoje saveznike. U rješavanju problema Assada, o čemu će se zasigurno razgovarati u New Yorku, Rusija želi biti ključni igrač i igrati s pozicije snage, a ne slabosti.

Također, Rusija time postaje važan partner SAD-a u borbi protiv džihadista, a takva bi koalicija, zaključuje The Economist, podcrtala status Rusije kao velesile i vratila je na scenu nakon dugog okršaja između Rusije i Amerike oko Ukrajine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 00:39