POTRESENI LIJEČNIK

Anesteziolog: ‘Zdravstveni sustav u Srbiji je pukao. Ispričat ću vam što sam jučer doživio...‘

Anesteziolog i predsjednik Sindikata liječnika i farmaceuta Srbije Rade Panić upozorava na alarmantno stanje u susjednoj državi
Rade Panić
 Screenshot N1

Anesteziolog i predsjednik Sindikata liječnika i farmaceuta Srbije Rade Panić bio je gost N1 televizije u čijem je programu ustvrdio "kako je zdravstveni sustav Srbije službeno pukao", podsjećajući na izjavu ministra zdravstva Zlatibora Lončara da je trenutno koronavirusom zaraženo 2.340 zdravstvenih radnika.

Kaže da je trenutna situacija "jako, jako loša", i treba hitno reagirati jer "ne da u Srbiji neće biti mjesta u bolnicama, nego nema mjesta u covid bolnicama". Što prije treba "poduzeti mjere koje su značajno oštrije od ovih koje su sada", upozorava.

- Čujete da sam vrlo uzbuđen. Jučer sam bio u situaciji kakva se događala u Italiji. U svom profesionalnom vijeku nisam očekivao da ću doći u takvu situaciju, nisam imao mjesta za ljude koje mi u medicini smatramo mladima, niti sam imao gdje da ih transportiram - vidno potresen kaže Panić koji trenutno radi u "crvenoj zoni" i dodaje da je situacija gora nego u srpnju.

- Kliničke slike pacijenata postaju teže... više je mladih ljudi i ogroman je broj oboljelih i nismo baš uspješni u liječenju u intenzivnoj njezi, velika je smrtnost kad pacijent dođe u najteže stanje - kaže Panić.

- Nemoć koju sam osjetio, osjećaju svi zdravstveni radnici širom Srbije, i za to je odgovoran ministar Lončar... Hitno je, ne da u Srbji neće biti mjesta u bolnicama, već nema mjesta u covid bolnicama... Sa mjerama se kasni mjesec dana, a ne znam zašto Krizni stožer ne zasjeda u ovoj izvanrednoj situaciji 24 sata dnevno. To je obaveza Kriznog stožera, pozivam ih da se probude. Ako ne znaju što se dešava u Srbiji, neka zamole za službene automobile, provezu se i vide što se događa - kaže Panić.

Ističe da je "hitno da se poduzmu mjere koje su značajno oštrije od ovih koje su sada"

- Ne pričam o zaključavanju, ali ako je situacija takva da nema novca, da se neće zaposliti svi raspoloživi (zdravstveni) kadrovi sa biroa, onda se to jasno treba reći građanima Srbije i zamoliti ih da istrpe tri tjedna zaključavanja kako bi na proljeće mogli reći da i dalje funkcioniramo - poručuje on.

Navodeći da zdravstveni sustav ne može više izdržati trenutni priljev oboljelih, pita zašto su se gradile nove bolnice, a nisu prilagođeni postojeći kapaciteti i zaposleni nedostajući zdravstveni kadrovi, podsjećajući da je Sindikat liječnika i farmaceuta na početku epidemije predlagao da se zaposle sve raspoložive snage, "kako bi stigli da ih naučimo i da ih uključimo u sustav".

Kaže i da su se do prekjučer u zdravstvene ustanove primali pacijenti koji su se testirali serološkim testovima, a tek je jučer direktorica Batuta (Instituta za javno zdravstvo Srbije op.a.) Verica Jovanović poslala dopis da se koriste samo brzi antigenski testovi i PCR.

- Ti testovi u prvih pet do sedam dana od inficiranja ne mogu pokazati je li netko inficiran. Tako su nam u zdravstvene ustanove za redovno liječenje pacijenata ušli zaraženi, tj. neinfektivni dijelovi bolnica postali su infektivni.

Netko je dozvolio da se do prekjučer, znanstveno dokazano, pravi stručna greška. Zašto - da bi se potrošili brzi serološki testovi za antitijela, da li smo ih dobili iz donacije ili smo ih kupili nemamo informacije, jer je RFZO to proglasio tajnom. Netko se tijekom epidemije igra, svi znamo tko, to je nedopustivo, a posljedice mogu biti katastrofalne u Srbiji ako se ovako nastavi, jer smo trenutno zemlja sa najvećim brojem oboljelih po broju stanovnika - ističe Panić.

Dodaje da će se tek vidjeti posljedice pogreba patrijarha Irineja i ukazuje da crkva treba štititi svoj narod, a ne ga dovoditi u opasnost, navodi N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:01