VAL KRITIKA

Angela Merkel digla buru u njemačkoj javnosti: ‘Pa ovo je potpuno preuranjeno!‘

Sve veća energetska ovisnost Njemačke od Rusije tijekom njenog mandata danas se tumači kao pogreška.

Angela Merkel

 Odd Andersen/Afp

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier uručio je u ponedjeljak bivšoj kancelarki Angeli Merkel Veliki križ za zasluge, najviše državno odličje u Njemačkoj, dok istodobno, uz pozitivne ocjene, nasljeđe njene politike sve više nailazi na kritike i osporavanja.

Tako je komentator DW-a Albrecht von Lucke ocijenio da vrijeme koje je Merkel provela na kancelarskoj dužnosti predstavlja "16 izgubljenih godina". Po njegovu mišljenju "potpuno je preuranjeno" dati takvo odličje bivšoj kancelarki jer, kako se ističe, još uvijek nije jasno što sve spada u zasluge, a što su neuspjesi.

Drugi joj pripisuju zasluge jer je, po njihovoj ocjeni, tijekom razdoblja ogromnih preokreta uspješno branila interese Njemačke i Europske unije.

"Uspjela je održati Europsku uniju na okupu i ojačati je u burnim vremenima“, kazao je za DW politolog s minhenskog sveučilišta Lucas Schramm, koji navodi da su nedavno i šefovi europskih država i vlada konstatirali kako na samitima Europskog vijeća nedostaje autoritet Angele Merkel.

image

Bivša kancelarka nagrađena je najvišim državnim odličjem

John Macdougall/Afp

U vrijeme dok je Merkel obnašala dužnost kancelarke Europska unija suočila se s bankarskom, dužničkom i izbjegličkom krizom, brexitom te negativnim odnosom SAD-a u vrijeme mandata Donalda Trumpa, naveo je DW.

No, za vrijeme njena mandata Njemačka nije uspjela ostvariti ciljeve smanjenja emisije stakleničkih plinova, ističu kritičari.

Oni joj također zamjeraju da je bila previše blaga prema Rusiji, dok se sve veća energetska ovisnost Njemačke od Rusije tijekom njenog mandata danas tumači kao pogreška.

image

Frank-Walter Steinmeier i Angela Merkel

John Macdougall/Afp

Po ocjeni DW-a, rasprava o nasljeđu Angele Merkel nije ni blizu kraja i na nju će utjecati događaji koji predstoje.

Ono što će Merkel svakako zaboljeti je da su čak i njeni demokršćani, stranka CDU, doveli u pitanje njenu podobnost da primi ovu nagradu.

Carsten Linnemann, zamjenik čelnika demokršćana, optužio je dugogodišnjeg bivšu šeficu stranke za "teške pogreške".

"Na njemačkom predsjedniku je da odluči", rekao je gospodin Lindemann lokalnoj televizijskoj kući. "Naravno, dobro je služila zemlji, ali greške su napravljene."

Istaknuo je odluku Angele Merkel da praktički ugasi nuklearne reaktore u zemlji nakon katastrofe u Fukushimi te njenu politiku otvorenih vrata prema izbjeglicama.

image
John Macdougall/Afp

Otkako je gospođa Merkel otišla s vlasti prije 18 mjeseci, novo vodstvo stranke nastojalo je distancirati se od njezinog naslijeđa i pomaknuti stranku na konzervativniju poziciju.

Andreas Rödder, utjecajni intelektualac unutar stranke, također je proglasio gospođu Merkel nedostojnom, rekavši da se njezino nasljeđe "raspada pred našim očima" .

Njezin stil vođenja "promicao je dogmatizam u kojem pluralitet mišljenja nije bio prepoznat", rekao je Rödder za novine Tagesspiegel.

Odluka je toplije primljena među protivnicima konzervativne stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:03