VIDEOKONFERENCIJA

Angela Merkel i Emmanuel Macron razgovarali sa Xijem Jinpingom uslijed povišenih tenzija

Fokus je bio na europsko-kineskim odnosima, međunarodnoj trgovini, zaštiti klime i bioraznolikosti i Covidu-19
Xi Jinping, Emmanuel Macron i Angela Merkel 
 Yue Yuewei/AFP

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron u ponedjeljak su održali zajedničke razgovore s kineskim čelnikom Xijem Jinpingom, u vrijeme sve zategnutijih odnosa između EU i druge najveće ekonomije svijeta.

Videokonferencija bila je fokusirana na europsko-kineske odnose, međunarodnu trgovinu, zaštitu klime i bioraznolikosti, prema riječima glasnogovornika njemačke vlade.

Također su raspravljali o suradnji glede borbe protiv covida-19, zalihama globalnog cjepiva i drugim međunarodnim i regionalnim problemima.

Merkel i Macron zalagali su se za pooštravanje kratkoročnih ciljeva smanjenja ugljikovog dioksida, kao i na zajedničke napore da se zaštiti bioraznolikost.

Kineski grad Kunming domaćin je UN-ove Konferencije o bioraznolikosti u listopadu, dok sljedeća UN-ova Konferencija o klimatskim promjenama počinje ubrzo iza toga u Glasgowu u Škotskoj.

Prema kineskim izvorima, Xi se tijekom videokonferencije zalagao za "multilateralizam i suradnju".

Posljednji put su tri čelnika razgovarala međusobno u travnju. Glavna tadašnja tema bila je zaštita klime.

Otad, narasle su tenzije između Kine i EU-a.

Europa optužuje Peking za nepoštene trgovinske prakse, kršenje ljudskih prava nad ujgurskom manjinom, potiskivanje demokratskog pokreta u Hong Kongu i isprobavanje svoje vojne moći u teritorijalnim sukobima sa svojim susjedima.

U svibnju, EU parlament je stavio na čekanje dugo planirani investicijski sporazum između Kine i Europske unije.

Uzrok tome bile su opsežne sankcije koje je nametnula Kina u ožujku kao odgovor na europske kaznene postupke protiv kineskih dužnosnika, koji su odgovorni za kršenje ljudskih prava u Xinjiangu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:30