ZAŽELJELA TRI PJESME

Angela Merkel iznenadila za kraj: Na njenoj oproštajnoj večeri ‘majka punka‘ pjevat će veliki hit iz DDR-a

Zbog epidemioloških mjera, na svečanost je pozvano samo oko 200 gostiju, među njima 52 ministara iz četiri vlade Angele Merkel

Angela Merkel/Nina Hagen

 Gerald Matzka/dpa-zentralbild/zb Gerald Matzka/Dpa-zentralbild/Dpa Picture-alliance Via Afp John Macdougall/Pool/Afp

Angela Merkel iznenadila je mnoge kad je za oproštajnu svečanost koju tradicionalno Bundeswehr organizira za kancelare na odlasku izabrala pjesmu "majke punka" Nine Hagen "Du hast den Farbfilm vergessen". Pjesma koju je 19-godišnja Nina Hagen otpjevala za bend Automobil bila je veliki hit u socijalističkoj istočnoj Njemačkoj sredinom sedamdesetih.

Zbog epidemioloških mjera, na svečanost je pozvano samo oko 200 gostiju, među njima 52 ministara iz četiri vlade Angele Merkel. Njen prethodnik Gerhard Schroeder oprostio se od dužnosti sa suzama u očima uz Sinatrin My Way, dok je Helmut Kohl zatražio da mu odsviraju Beethovenovu Odu radosti, europsku himnu.

Njemačka kancelarka, koja odlazi nakon 16 godina vlasti, zaželjela je tri pjesme: kćer pastora koji je iz zapadne Njemačke otišao u DDR, izabrala je "Großer Gott, wir loben dich", ekumensku pjesmu iz 18. stoljeća, te pjesme dviju pjevačica porijeklom iz bivšeg DDR-a, Nine Hagen i Hildegard Knef, i njezin nostalgični šlager Für mich soll's rote Rosen regnen. "Hilegard Knef je ikona poslijeratne Njemačke (s teškom biografijom uz pad Berlina, jedva je preživjela silovanja), a pjesma pogled unatrag na život, i ipak: ljubav i sjeta jednog ispunjenog života", komentirala je pjesnikinja i prevoditeljica Blanka Will.

Nina Hagen rođena je u istočnom Berlinu. Vlasti DDR-a oduzele su državljanstvo njenom očuhu, kantautoru Wolfu Biermannu i poznatom disidentu, što je jedna od najvećih afera toga doba, pa se Nina Hagen preselila s njim u Hamburg. Uskoro je potpisala ugovor za CBS Records i snimila dvije ploče s Nina Hagen Bandom.

Oproštajna ceremonija za Angelu Merkel je u četvrtak 2. prosinca, predviđeno je da Olaf Scholz nastupi kao novi kancelar u ponedjeljak 6. prosinca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 05:13