StoryEditor
BITKA S EPIDEMIJOM

ANGELA MERKEL NA IZVANREDNOJ KONFERENCIJI OBJAVILA DRASTIČNE RESTRIKCIJE BEZ PRESEDANA U NJEMAČKOJ 'Ovo su jedinstvene mjere u našoj povijesti'

 
 AFP

Njemačka kancelarka Angela Merkel predstavila je u ponedjeljak novi paket mjera za usporavanje širenja koronavirusa, a riječ je o ograničenjima socijalnih kontakata kojima nema presedana u toj zemlji s potvrđenih više od 6.000 zaraženih.

„Ovo su jedinstvene mjere u povijesti SR Njemačke, ali one su potrebne kako bi se usporilo širenje koronavirusa", rekla je Merkel na tiskovnoj konferenciji predstavljajući mjere Savezne vlade u borbi protiv širenje koronavirusa.

Merkel je objasnila da je njezina vlada, u dogovoru s premijerima saveznih zemalja donijela paket mjera koje bi pridonijele smanjenju socijalnih kontakata u njemačkoj koja ima potvrđenih 6.012 zaraženih, a umrlo je 16 osoba.

Najavila je zatvaranje većine trgovina koje ne prodaju prehrambene proizvode i rekla da će restorani raditi skraćeno te će morati jamčiti minimalnu udaljenost između stolova. Bolnički posjeti bit će ograničeni na jedan dnevno, s dodatnim ograničenjima kako bi se smanjio rizik od širenja zaraze.

"Što se bolje svi budu pridržavali tih pravila, to ćemo prije proći ovu fazu, kazala je Merkel. "A ja mislim da mi svi želimo proći kroz ovo što je prije moguće", izjavila je na konferenciji na kojoj su novinari bili razmješteni uz razmak veći od metra jedan od drugih.

German Chancellor Angela Merkel makes a press statement, where the limited number of journalists allowed in were placed at a distance to each other, on the spread of the coronavirus COVID-19 at the Chancellery, in Berlin on March 16, 2020. (Photo by Markus Schreiber / AFP)
Markus Schreiber / AFP
 

Prema podacima koje je objavio njemački institut Robert Koch, u protekla 24 sata u Njemčakoj je potvrđeno 1.174 novih slučajeva zaraze.

"Ne bi trebalo isto tako biti ni putovanja na odmor kako unutar tako ni izvan Njemačke, a restorani mogu biti otvoreni samo od 6 do 18 sati uz obavezno pridržavanje maksimalnog broja gostiju i razmaka između stolova", rekla je njemačka kancelarka.

Kulturne i zabavne institucije također će biti zatvorene, a također i sportski objekti, fitnes klubovi, kladionice i bordeli.

Zabrana se odnosi i na vjerska okupljanja.

Merkel je rekla da će od zabrane rada biti izuzete samoposluge, ljekarne, prodavaonice napitaka, drogerije, trgovine za kućne ljubimce i centri za prodaju građevinskog materijala i kućnih potrepština.

Od zabrane su izuzeti i frizeri te čistionice.

Po riječima kancelarke, cilj je održavanje gospodarskog života "u najvećoj mogućoj mjeri".

Naglasila je da se radi o mjerama na "određeno vrijeme" te da će se kontrolirati njihovo provođenje.

"Ja računam s tim da će se građani pridržavati ovih mjera", istaknula je Merkel.

German Chancellor Angela Merkel makes a press statement on the spread of the coronavirus COVID-19 at the Chancellery, in Berlin on March 16, 2020. (Photo by Markus Schreiber / AFP)
Markus Schreiber / AFP
 

Njemačka savezna pokrajina Bavarska u ponedjeljak je na dva tjedna uvela izvanredno stanje koje će vladi u Münchenu omogućiti lakše poduzimanje mjera u borbi protiv širenja koronavirusa.

Ta njemačka pokrajina s 13 milijuna stanovnika dijeli granicu s Austrijom i Italijom,  za potrebe pomoći bavarskoj privredi zbog posljedica krize vezane uz koronavirus osigurala je fond u visini od 10 milijardi eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 00:01