NIJEMCI ŽALE ZA MARKOM

Angela Merkel prijeti: Možda odustanemo od eura

Njemačka je kancelarka morala koristiti najteže prijetnje da bi uspjela dogovoriti mjere spasa
German Chancellor Angela Merkel walks to shake hands with Kazakh President Nursultan Nazarbayev in Astana on December 1, 2010 during a welcoming ceremony of the OSCE Summit. After a two-decade drive to raise the world profile of an energy-rich nation, Kazakhstan's showpiece new capital held the biggest gathering in its history, the first summit of the the Organisation for Security and Cooperation in Europe (OSCE) in a decade, despite concerns over rights in the ex-Soviet state. AFP PHOTO / ALEXANDER NEMENOV
 ALEXANDER NEMENOV

FRANKFURT - Njemačka kancelarka Angela Merkel zaprijetila je da bi mogla povući svoju zemlju iz eurozone ako njezini partneri ne prihvate zahtjeve za trajnim mehanizmom koji bi se koristio u slučajevima mogućih financijskih problema zemalja članica, izvijestio je danas britanski dnevni list The Guardian.

Burna večera

Dopisnik tog lista iz Bruxellesa, Ian Traynor, došao je do informacija da je Merkel tijekom večere povodom summita EU krajem listopada ušla u ozbiljan sukob s grčkim premijerom Georgeom Papandreouom.

On je, navodi Guardian, izjavio kako su mjere koje predlaže Merkel “nedemokratske”.

“Ako se eurozona pretvara u ovakav oblik kluba, možda bi tada Njemačka trebala istupiti iz njega”, odgovorila mu je rezolutno Angela Merkel. Svi su sudionici večere bili izuzetno iznenađeni jer je to bilo prvi put da je njemačka kancelarka, čije je gospodarstvo centralna snaga eurozone, tako otvoreno najavila mogućnost da naprosto okrene leđa euru.

Naime, Grčka je prva zemlja koju su zbog visokih dugova išle spašavati zemlje članice EU, a posebno kritična prema njima je bila Njemačka. Wolfgang Schäuble je tada poručio Grcima da se “konačno prime posla”. U međuvremenu se i Irska, zbog visokog deficita, našla u situaciji da je morala tražiti pomoć EU.

Dogovor o ESM-u

Inače, zemlje članice EU su uspjele postići dogovor oko europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM), ali već i ova epizoda pokazuje koliko je teško bilo izboriti se za to. Merkel je konačno odustala od zahtjeva da se zemljama koje su financijski neodgovorne oduzme pravo glasa, ali se uspjela izboriti da i privatni investitori podnesu dio tereta ukoliko neka zemlja upadne u nevolje.

No, ESM treba biti verificiran na summitu sredinom ovog mjeseca, te se mora postići dogovor kako će on biti unesen u tekst Lisabonskog sporazuma.

U ovom su trenutku pak sve oči uperene u Portugal, koji se našao u ozbiljnim teškoćama i sve je više signala da će EU i ovdje morati uložiti dosta novca.

Nijemci i dalje žale za markom

BERLIN - Približno 60 posto Nijemaca smatra da su uvođenjem eura osobno izgubili i da bi bilo bolje da je zemlja zadržala marku, pokazalo je istraživanje televizije ARD, a prenosi DW. Unatoč tome, prema mišljenje velike većine, u trenutnoj situaciji je u interesu Njemačke da zajedničku valutu učini stabilnom. Oko 55 posto ispitanika smatra da će stabilnost eura u bliskoj budućnosti oslabiti, a 66 posto strahuje da će dužnička kriza u eurozoni smanjiti vrijednost njihove štednje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 13:57