PRISJETILA se

Angela Merkel priljev izbjeglica 2015. godine nazvala ‘izazovnim i potresnim vremenom‘

Merkel je u početku odlučila držati njemačke granice otvorenim, slavno govoreći "Mi to možemo".
Angela Merkel
 Aris Messinis/AFP

Njemačka kancelarka u odlasku Angela Merkel sjeća se 2015. godine, kada je njezina zemlja doživjela ogroman priljev izbjeglica, kao vrlo izazovnog i "potresnog" vremena.

- Znala sam, kao i svi drugi, da Njemačka ne može svaki dan primati 10.000 ljudi, ali da se moraju pronaći održiva rješenja i za ljude koji traže utočište i za našu zemlju, rekla je Merkel za nedjeljno izdanje lista Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Godine 2015., kada je Europa doživjela ogroman priljev izbjeglica s Bliskog istoka, Merkel je u početku odlučila držati njemačke granice otvorenim, slavno govoreći "Mi to možemo".

Rano je počela razmišljati o dogovoru s Turskom da se ondje prihvate sirijski izbjeglice. "Ali trebalo mi je vremena", rekla je Merkel.

U Njemačkoj joj je tadašnji početni liberalni stav priskrbio poštovanje i oštre kritike.

Kancelarka je sada rekla da je oduvijek bila svjesna da je politički odgovorna za sve što se dogodilo, "i za dobre trenutke kada se izbjeglice dočekuju raširenih ruku, i za loše trenutke".

Merkel je također naglasila da Njemačka pitanje migracija ne može riješiti sama, već samo "kao dio Europe i u ovom konkretnom slučaju u suradnji s Turskom".

Pohvalila je sporazum o izbjeglicama sklopljen između Ankare i EU-a 2016. godine, rekavši da su obje strane imale koristi od njega te da je razuman i danas.

- Uvelike je pridonio tome da se uvede više reda u migracije i pomogne Turskoj da zbrine milijune tamošnjih sirijskih izbjeglica. I godinama je onemogućavao zločinački posao krijumčara i trgovaca ljudima - rekla je Merkel o tom sporazumu.

Jedna od odredaba sporazuma između EU i Turske bila je da Ankara obuzda nedopuštenu migraciju u Europsku uniju, a Grčka vraća u Tursku migrante koji su ilegalno stigli na neki od otoka u Egejskom moru.

Bruxelles se zauzvrat obvezao preuzeti po jednog sirijskog izbjeglicu iz Turske za svakog Sirijca koji je vraćen, a obvezao se i financijski pomoći Turskoj da zbrine izbjeglice na svom tlu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:33