KRIZA U SRCU EU

Angeli Merkel vrijeme curi: od nje se traži oštar zaokret prema migrantima ili odlazak

 REUTERS

Nakon sastanka sa španjolskim premijerom Pedrom Sánchezom njemačka kancelarka izjavila je kako više ne računa da bi zajednički europski dogovor za izbjegličku krizu mogao biti formuliran do sastanka krajem tjedna u Bruxellesu, a nakon sastanka lidera njemačke koalicijske vlade ništa izvjesniji nije ni dogovor unutar njemačke vladajuće koalicije.

Kraj tjedna

Kraj tjedna rok je koji je kancelarki Merkel dao Horst Seehofer, ministar unutarnjih poslova i šef bavarskih kršćanskih socijalista (CSU). Ako lideri EU do 1. srpnja ne dogovore što s izbjeglicama, Seehofer prijeti da će početi s njemačke granice vraćati izbjeglice koji su zatražili azil u nekoj drugoj europskoj zemlji. A to su gotovo svi. U tom slučaju dolazi u pitanje opstanak vlade i višedesetljetne koalicije CSU i CDU. I dovršetak četvrtog mandata kancelarke Merkel.

Merkel je pod teškim pritiskom, neki pišu da je u manjini i u vlastitoj stranci. Tjednik Spiegel izašao je s naslovnicom sa sklopljenim rukama Angele Merkel u njezinoj tipičnoj pozi, sada u obliku pješčanog sata. Vrijeme curi, ostalo je još malo. Seehofer i njegov CSU desni su dio velike koalicije i zagovaraju oštro skretanje u migrantskoj politici.

Bez dogovora

Što god dogovore s Merkel i CDU, trebaju još odobriti socijaldemokrati (SPD). Višesatni sastanak lidera CDU-CSU i SPD-a o politici migracije i azila završio je jučer ujutro bez dogovora. Seehofer je u sukobu s Merkel po tom pitanju još od rujna 2015. kad je kancelarka otvorila granice za milijun izbjeglica iz Sirije. U program nove koalicijske vlade uspio je ubaciti točku o 200.000 ljudi kao najvećem broju azilanata koje Njemačka može primiti godišnje, što je Merkel mjesecima odbijala.

Kako se bliže izbori u Bavarskoj, zakazani za listopad, Seehofer je još odlučniji pokazati da je strogo protiv imigranata, poput Sebastiana Kurza u Austriji, kako bi spriječio osipanje glasova prema krajnje desnom antiimigrantskom AfD-u. Seehofer traži osnivanje sabirnih centara za migrante u kojima bi bili dok se razmatra zahtjev za azil.

Merkel se zalaže za zajedničku politiku prema imigrantima na europskoj razini, a ne da Njemačka jednostrano zatvori granice i problem ostavi drugima. Prije je vrijedilo pravilo da imigranti zahtjev podnose u trenutku stupanja na tlo EU, a to znači u zemljama poput Grčke, Italije i Španjolske. To tzv. pravilo Dublin IV osmišljeno je nakon masovnog dolaska imigranata, a nema dogovora o novoj politici.

Kancelarka se u utorak nakon razgovora sa Sánchezom založila za sklapanje ugovora o zadržavanju izbjeglica u afričkim zemljama, po uzoru na sporazum EU i Turske. Poručila je da EU mora pomoći zemljama poput Maroka i Alžira.

I nakon koalicijskog sastanka CSU je ostao u oštrom sukobu oko pitanja azila s CDU, piše FAZ. Šef Kluba zastupnika CSU, Alexander Dobrindt, izjavio je da se čeka na to da Merkel na summitu EU u četvrtak i petak postigne “europski dogovor o vraćanju određenih grupa s njemačke granice”. Dakle, da EU prihvati zahtjev bavarskih kršćanskih socijalista.

Pila naopako

Nema razloga za odgodu, već tri godine se zna da ćemo teško do europskog rješenja, upozorio je Dobrindt. Na pitanje je li CSU protiv kancelarke, Dobrindt je okrenuo pilu naopako rekavši da ne razumije zašto se kritizira kad savezni ministar želi primijeniti svoje ovlasti - misleći na Seehofera koji bi kao ministar unutarnjih poslova, prema mišljenju CSU, mogao samostalno donositi odluke o režimu na njemačkim granicama. To je u ovlasti predsjednice vlade, poručuju iz Ureda kancelarke.

Merkel je zato dobila podršku socijaldemokrata. “Potrebne su reforme, potrebna je reforma Dublinskog pravila, trebamo jasnu proceduru za useljavanje u Njemačku”, izjavila je jučer Andrea Nahles (SPD). I istaknula: ne želimo to rješenje donijeti samostalno, neovisno o partnerima iz EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:16