'KONKRETNA AKCIJA' NAKON ISPRIKE

Anglikanska crkva će morati platiti milijune zbog seksualnog zlostavljanja

 Screenshot: Youtube

Anglikanska crkva će možda morati platiti višemilijunsku cifru nakon što je njena vrhovna institucija odlučila da se žrtvama seksualnog zlostavljanja treba platiti odštetu,piše The Guardian.

U debati o odgovoru Crkve na preporuke koje je dala neovisna istraga o seksualnom zlostavljanju djece, Generalnoj sinodi je biskup Huddersfielda Jonathan Gibbs rekao da riječi isprike mora slijediti 'konkretna akcija'.

Gibbs, koji je postao glavni biskup Anglikanske crkve koji se bavi pitanjima očuvanja sigurnosti, kazao je kako plaćanje kompenzacije nosi sa sobom važne implikacije.

- To će značiti novac, ozbiljan novac i morat ćemo smisliti kako ćemo to isplatiti, kazao je.

- Odgovor na seksualno zlostavljanje bi trebao biti vođen ' pravdoljubivošću i sažaljenjem Božjeg kraljevstva a ne kratkotrajnim i kratkovidnim financijskim i reputacijskim interesima crkve, kazao je Gibbs.

Predsjedatelj financijskog vijeća, John Spence je kazao da će se pronaći fondovi za plaćanje kompenzacije. - Ovdje se ne radi o priuštivosti, radi se o pravdi. Pravda ne može imati različitu vrijednost ovisno o financijskom stanju ove ili one dijaceze. U svakom slučaju izvori novca za ovu svrhu će biti pronađeni, kazao je.

Za vrijeme debate u crkvenoj dvorani u Westminsteru, jedna od žrtava zlostavljanja je na javnoj galeriji izvjesila natpis: 'Crkveni načelnici: Knjižnica u palači Lambeth - 23,5 milijuna funti plus oprema, pristojbe i PDV, odšteta za žrtve crkvenog zlostavljanja - 0 funti'.

Odnosilo se to na troškove nove knjižnice u službenoj rezidenciji nadbiskupa od Canterburya.

Nadbiskup od Canterburya Justin Welby opet je ponovio ranije isprike žrtvama za zlostavljanje i ulogu crkve u prikrivanju tih događaja.

- Uz financijsku kompenzaciju odšteta će uključivati podršku za žrtve i pristup očuvanju sigurnosti kojim se želi 'vidjeti stvari kroz njihove oči', kazao je Gibbs.

Prema novim podacima iz Crkve došlo je do povećanja od 50 posto u broju zlostavljanja u periodu od 2015. do 2017.

Incidenti koji se odnose na zlostavljanje djece i ranjivih odraslih osoba, uključujući tvrdnje o serijskim zločinima su se povećali na 3,287 u 2017. u usporedbi s 2,195 2015. godine. Uzeti su u obzir i sadašnji i prošli događaji, s 12 posto sumnji i optužbi koje se odnose na svećenike. Ostali na koje se prigovori odnose su crkveni nadzornici, zaposlenici, dobrovoljci, članovi crkvene zajednice i ljudi povezani sa Crkvom.

Generalna sinoda se također složila oko ukidanja emisija ugljika kojeg proizvodi Anglikanska crkva do 2030., 15 godina ranije nego što je prvotno bilo predlagano. - Idemo zbilja biti predvodnici u nečem, nema ničeg važnijeg od ovog, kaže Martin Gainsborough koji je predložio postavljanje novog datuma, piše The Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:14