KRONOLOGIJA TRAGEDIJE

ANIMACIJA ZADNJIH SEKUNDI LETA Evo kako je zapravo na istoku Ukrajine oboren malezijski Boeing

U tragediji su život izgubili svi putnici i članovi posade. Danas je stiglo konačno izvješće o rušenju

Projektil zemlja-zrak lansiran iz ruskog lansirnog sustava BUK srušio je zrakoplov Malaysia Airlinesa na letu MH17, zaključila je istraga Nizozemskog odbora za sigurnost te svoje tvrdnje potkrijepila animiranim videom koji u detalje obrazlaže tragediju. Njihov zaključak su, između ostalog, jasno potvrdili metalni ostaci i tragovi boje projektila.

Predsjednik odbora Tjibbe Joustra potvrdio je da je zrakoplov pogođen 17. srpnja 2014. godine raketom s eksplozivnim punjenjem pod oznakom 9N314M na visini od 10.000 metara iznad istočne Ukrajine. Joustra, koji je svoje izlaganje održao u nizozemskoj zračnoj bazi Gilze-Rijen, jasno je istaknuo kako su svi drugi scenariji rušenja leta MH17 isključeni. Podsjećamo, nitko od 298 putnika i članova posade nije preživio tragediju.

Joustra je prilikom izlaganja stajao ispred spojenih ostataka zrakoplova na letu MH17 (koji su postavljeni na metalni kostur) te je pokazao kako je projektil eksplodirao pokraj lijeve kokpita, dakle pri samom 'vrhu' zrakoplova. Od jačine detonacije tri pilota poginula su iste sekunde. Joustra je dodao i kako se projektil prilikom eksplozije razletio u tisuće metalnih dijelova, od kojih su stotine velikom silom udarile u zrakoplov.

Ukratko, sama eksplozija teško je oštetila prednji dio aviona, dok je ostatak bio relativno neoštećen. Taj se prednji dio zrakoplova (kokpit i business klasa) otrgnuo u zraku od ostatka koji je nastavio let još oko 8 kilometara u smjeru istoka prije nego što je minutu i pol od eksplozije udario u tlo. Putnici su, od kojih su dvije trećine bili nizozemski državljani, pali u nesvijest u roku od nekoliko sekundi nakon eksplozije projektila .

Sam projektil bio je ispaljen s područja konfliktne zone između proruskih separatista i ukrajinskih snaga. Kako bi se utvrdilo točno mjesto lansiranja projektila bila bi potrebna "dodatna forenzička istraživanja", zaključio je Joustra predavanje. Odbor je, podsjećamo, već prije jasno istaknuo kako se pitanjima odgovornosti i krivnje za tragediju neće baviti.

Animaciju rušenja leta MH17 u trajanju od gotovo 20 minuta možete pogledati ispod.

Što je BUK?

Protuzračni raketni sustav BUK, kojim je po zaključcima nizozemske istrage srušen Boeing Malaysia Airlinesa iznad Ukrajine, protuzračni je raketni sustav ruske proizvodnje, snažan i precizan.

Osmišljen za gađanje više ciljeva na različitim visinama dok stoji na mjestu, BUK se koristi montiran na vozilu. Zbog njegovih karakteristika, raketnim sustavom zemlja-zrak teškim 700 kilograma (u kvalifikaciji NATO-a poznat kao SA-11) moraju upravljati uvježbani stručnjaci koji uz to moraju znati koristiti radar.

Sustav funkcionira tako da projektil eksplodira u blizini mete koju zasipa velikim brojem šrapnela koji se kreću velikom brzinom.

Po vojnoj agenciji Jane's, s jednog lansirnog vozila, obično tenka ili vojnog kamiona, može biti lansirano do šest projektila BUK.

Sustav se može koristiti u svim vremenskim uvjetima i može pogoditi ciljeve na visini od 25 kilometara i više.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 07:07