UBOJSTVO NOVINARA

Ankara: Još postoje pitanja na koja Rijad mora odgovoriti

Mevlut Cavusoglu
 REUTERS

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je rekao u četvrtak da još uvijek postoje pitanja na koje Rijad mora odgovoriti u istrazi o ubojstvu novinara Jamala Khashoggija, posebice u vezi identiteta naručitelja te mjesta gdje se nalazi tijelo ubijenog novinara.

"Postoje pitanja na koja treba odgovoriti", izjavio je Cavusoglu na konferenciji za novinare. "Zašto je uhićeno 18 osoba u Saudijskoj Arabiji? Tko je to naredio? Gdje se nalazi tijelo Jamala Khashoggija?

Novinar Khashoggi, koji je povremeno pisao za Washington Post, otišao je 2. listopada u konzulat svoje zemlje u Istanbulu zbog administrativnih formalnosti vezanih uz vjenčanje. Iz konzulata nije izašao.

Rijad je do subote nijekao bilo kakva saznanja o tome što se dogodilo 59-godišnjem novinaru. U subotu je rekao da je Khashoggi umro u konzulatu "za vrijeme tučnjave", dok Ankara tvrdi da se radi o "političkom ubojstvu".

Cavusoglu je u četvrtak ponovio da se radi o "unaprijed planiranom ubojstvu".

Iako je Turska sprema surađivati sa svim uključenim stranama, turski ministar je rekao da Ankara za sada ne planira tu aferu predati međunarodnom pravosuđu.

Ali ako međunarodni sudovi preuzmu inicijativu, Turska će podijeliti informacije kojima raspolaže.

Tisak je u srijedu izvijestio da su turske obavještajne službe direktorici CIA-e, tijekom njezina posjeta Turskoj, u utorak predale informacije skupljene tijekom istrage, posebice video i audio snimke.

Cavusoglu nije potvrdio tu informaciju, ali je rekao da će Turska podijeliti dokumente i dokaze koje je prikupila sa zemljama i institucijama koje ih budu tražile.

Državna agencija Anadolija je izvijestila u četvrtak da je policija završila ispitivanja 38 djelatnika konzulata. Agencija nije otkrila sadržaj njihovih iskaza.

Prema državnoj televiziji TRT turski istražitelji su uzeli uzroke vode iz bunara u vrtu konzulata, ali nisu dobili dozvolu od Saudijaca da pretraže bunar.

Oni su također uzeli uzroke iz kanalizacije i tražili plan kanalizacijske mreže konzulata, dodaje TRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2021 18:51