ŠOKANTNO

Anketa na ulicama Moskve, ožujak 2023. godine: ‘Sve Ukrajince treba pobiti. Trulež!‘

‘Moj je otac prošao pola rata, rekao je da su Ukrajinci Gestapo, zapadni dio Ukrajine je pun njih, a Poljaci su nacisti‘
 Screenshot: Twitter

Danil Orain je YouTuber iz Rusije i vodi kanal 1420. U svojim videima snima obične građane na ruskim ulicama koje zapitkuje štošta, piše Slobodna Dalmacija.

Provocira ih pitanjima, a odgovori koje dobiva često su prilično šokantni i pokazuju kako Rusi unatoč blagodatima moderne tehnologije koja i u cenzuriranim društvima pruža prozor u svijet - u velikoj mjeri vjeruju ruskoj državnoj propagandi. Neki od njih izgovaraju takve strašne riječi pune mržnje od kojih se diže kosa na glavi.

Jedna ruska umirovljenica tako na pitanje o neprijateljima Rusije kaže i da je Poljska grozna.

„Moj je otac prošao pola rata, rekao je da su Ukrajinci Gestapo, cijeli zapadni dio Ukrajine je pun njih, a Poljaci su nacionalisti i nacisti, objašnjava žena.

„Svi Ukrajinci moraju biti ubijeni. Uključujući i njihove bebe. Svi moraju biti ubijeni. To je sve trulež. Ta se trulež proširila predaleko. Oni nisu naša braća i sestre, nikad nas neće ostaviti na miru - govori žena.

image
Screenshot: Twitter

Druga Ruskinja kaže da se „specijalna operacija“ ne može završiti „dok ne dovršimo sve, dok se ne riješimo svih nacista".

„Mislite da u Poljskoj ima mnogo nacista? - pita bloger.

„Da. Ukrajina je neprijatelj, Poljska, Baltik, oni su nam najveći neprijatelji…"

„Mislite li da bi se tamo trebala provesti vojna operacija ili možemo to učiniti diplomatskim putem?“ – pita dalje bloger.

„Ako možemo proći diplomatski... iako sumnjam, previše su protiv nas. Pregovori s njima ne uspijevaju. Od rata su prošle dvije generacije. Odgajani su drugačije, imaju drugu ideologiju, imaju druge ciljeve. Bila sam u Ukrajini devedesetih godina, i tada su gotovo svi bili u sektama. Već u tim danima, pravoslavlje je bilo problem i oni su radije birali sekte.

Sve se dalje razvijalo i došli smo do toga gdje smo sada. Svi dolaze k nama i trebamo ih zaustaviti svakih 100 godina. Onda neko vrijeme postanu lojalniji, pametniji. Onda se vraćaju i nastavit će se vraćati, jer su previše ljubomorni na Rusiju - veli žena.

Naletjeli su i na jednoga koji je Putinove propagandiste opsovao. „Nakon završetka specijalne operacije u Ukrajini, trebamo li započeti novu u Poljskoj? – pita bloger, a čovjek odgovara: „Bože sačuvaj! Zašto?!“

„Ali Dmitrij Medvedev govori…, provocira dalje bloger, a čovjek zaključuje: „Neka Medvedev ide u ku**c. Zašto? Tamo mu je mjesto“.

image
Screenshot: Twitter

Na pitanje treba li nakon završetka specijalne operacije u Ukrajini, započeti novu u Poljskoj jedan muškarac odgovara kako ovisi o tome kako će se stvari razvijati. „Ako nam daju razlog za to, onda da. Mi smo mirnodopska država i ako ne špijuniraju i ne napadaju nas, nećemo to učiniti. Mi se branimo, zar ne? Da, samo se branimo, ne trebamo drugi teritorij, ali nećemo ni dati svoj - tumači on, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:12