PROMJENA TRENDA

Anketa pokazala da je većina Katalonaca, njih 50,5 posto, protiv neovisnosti

Istraživanje je provedeno od 25. lipnja do 21. srpnja među 2.000 stanovnika Katalonije i to je najmanji postotak od srpnja 2017. godine
Prosvjednik s katalonskom zastavom u Barceloni
 Josep Lago/AFP

Oko 42 posto stanovnika Katalonije želi državu neovisnu o Španjolskoj dok ih 50,5 posto to ne želi, pokazala je anketa katalonskog centra za ispitivanje javnog mišljenja Centre d'Estudis d'Opinió (CEO).

Istraživanje je provedeno od 25. lipnja do 21. srpnja među 2.000 stanovnika Katalonije, autonomne pokrajine na sjeveroistoku Španjolske, koji su upitani „Želite li da se Katalonija pretvori u nezavisnu državu?“.

Njih 42 posto odgovorilo je da želi, što je najmanji postotak od srpnja 2017. godine.

Katalonska vlada je u listopadu 2017. organizirala referendum o samostalnosti unatoč zabrani španjolskog ustavnog suda. Prošle godine je devetero dužnosnika osuđeno na sudu u Madridu na zatvorske kazne od 9 do 13 godina zbog organiziranja tog referenduma.

U veljači ove godine je 44,9 ispitanika reklo kako želi da Katalonija postane nezavisna država, podatak je CEO-a.

Oriol Junqueras, bivši potpredsjednik katalonske vlade osuđen na 13 godina zatvora, najpopularniji je političar za čiju bi Katalonsku republikansku ljevicu (ERC) glasalo 19,4 posto stanovnika.

Regionalni izbori u Kataloniji mogli bi biti održani u jesen ili zimu.

Tri stranke koje zagovaraju samostalnost trenutno imaju većinu mjesta u parlamentu u Barceloni, njih 70 od ukupno 135.

Katalonija od 1978. godine ima svoj parlament, vladu i policiju a katalonski jezik je služben u tamošnjim institucijama.

Španjolska središnja vlada upravlja iz Madrida vanjskom, obrambenom i fiskalnom politikom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 14:20