EPIDEMIJA

Anketa: U Njemačkoj većina ispitanika za uvođenje covid propusnica, 35 posto protiv

Dio anketiranih, njih 44 posto, smatra da bi trebalo pričekati dok se svim njemačkim državljanima ne ponudi cjepivo
Ilustracija
 Thomas Kienzle/AFP

Velika većina Nijemaca voljela bi da se uvedu covid-putovnice koje bi cijepljenim osobama omogućile posjet kazalištima, teretanama, sportskim događanjima ili olakšale potencijalna putovanja.

Po podacima ankete koju je za agenciju dpa provela tvrtka YouGov, za uvođenje takve "zelene putovnice" odmah, po uzoru na Izrael, izjasnilo se 16 posto ispitanika.

Dio anketiranih, njih 44 posto, smatra da bi trebalo pričekati dok se svim njemačkim državljanima ne ponudi cjepivo, što bi se, prema trenutačnim planovima, trebalo realizirati do 21. rujna.

Samo 35 posto sudionika ankete protivi se uvođenju putovnice koja bi cijepljenim osobama dala prednost u odnosu na necijepljene.

Podaci se temelje na internetskoj anketi tvrtke YouGov Deutschland, u kojoj je, od 24. do 26. veljače sudjelovalo 2030 ispitanika, a rezultati su reprezentativni za njemačku populaciju u dobi od 18 i više godina.

Izrael je svoju "zelenu putovnicu" predstavio prošle nedjelje. Takav dokument pruža brojne pogodnosti svima koji su se oporavili ili su cijepljeni protiv covida-19.

Ograničenja su u Izraelu ublažena i za necijepljene osobe, no one imaju znatno manje sloboda.

Šefovi država i vlada Europske unije složili su se u četvrtak da bi se dogovor o europskoj putovnici koja će značiti potvrdu o cijepljenju, trebao ostvariti u sljedeća tri mjeseca.

No još uvijek nije u potpunosti jasno kakva će prava njihovim nositeljima takve putovnice omogućiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 23:55