SOLIDARNOST

Ankete pokazale da dvije trećine Nijemaca želi pružiti zaštitu ugroženim Afganistancima

Deportacijama progonjenih ili ugroženih u Afganistanu protivi se 64 posto anketiranih, no takve deportacije iako nisu dopuštene
Ilustracija
 John MacDougall/AFP

Gotovo dvije trećine Nijemaca je za pružanje zaštite u Njemačkoj Afganistancima koji su se našli u opasnosti talibanskim preuzimanjem vlasti u toj zemlji, pokazalo je istraživanje koje je proveo institut YouGov.

Anketa provedena putem interneta, koju je naručila je humanitarna organizacija Seebruecke, pokazala je da 63 posto Nijemaca podržava pomoć njemačke vlade ranjivim skupinama Afganistanaca, poput žena i onih koji su u opasnosti od političkog progona.

Deportacijama progonjenih ili ugroženih u Afganistanu protivi se 64 posto anketiranih, no takve deportacije iako nisu dopuštene zakonom.

Po njemačkoj vladi, posljednji deportirani su bili kriminalci ili teroristi, no sve deportacije u Afganistan su sada obustavljene.

84 posto anketiranih vjeruje da će oni koji su ostali u Afganistanu nakon što su talibani preuzeli vlast biti izloženi progonu zbog svojih poltičkih gledišta, spola, seksualne ili vjerske orijentacije.

Po YouGovu, uzorak od 1048 anketiranih u četvrtak i petak reprezentativan je za populaciju punoljetnih NIjemaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. veljača 2023 11:24