MIRNA TRANZICIJA SIRIJE

Annan napušta dužnost mirovnog posrednika za Siriju: Berlin žali, EU želi žurno imenovati nasljednika!

'Razočaravajuće je da Annanov mirovni plan nije proveden'
 AP Photo/Martial Trezzini, Keystone

BERLIN/BRUXELLES - Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle u četvrtak je izrazio žaljenje zbog odluke Kofija Annana da napusti dužnost mirovnog posrednika za Siriju, a šefica diplomacije Europske unije Catherine Ashton pozvala je na žurno imenovanje njegova nasljednika.

"Žalim što Kofi Annan napušta svoju dužnost krajem kolovoza", priopćio je Westerwelle te rekao kako je "razočaravajuće da (Annanov) mirovni plan nije bio proveden".

"Očito je da Kofi Annan napušta mandat djelomice zbog blokade u Vijeću sigurnosti UN-a za što su odgovorne Rusija i Kina", rekao je Westerwelle.

Nakon pet mjeseci uzaludnih pokušaja da mirno riješi sukob pobunjenika i režima u Siriji koji je od ožujka 2011. odnio više od 20.000 života, Annan je izvijestio UN i Arapsku ligu da nakon isteka sadašnjeg mandata mirovnog posrednika 31. kolovoza neće zatražiti novi.

Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku Catherine Ahston izrazila je žaljenje zbog Annanove ostavke te pozvala na "žurno imenovanje njegova nasljednika kako bi se nastavila njegova misija za provedbu mirne političke tranzicije u Siriji".

Rusija i Kina triput su u godinu dana vetom spriječile donošenje rezolucije o Siriji. Posljednji nacrt rezolucije prijetio je sirijskome režimu sankcijama ako ne prihvati Annanov mirovni plan.

"Taj je plan i dalje najbolja nada za narod Sirije", rekla je Ashton.

Kina izrazila žaljenje zbog Annanove ostavke

PEKING - Kina je u četvrtak izrazila žaljenje zbog ostavke međunarodnog posrednika za Siriju Kofija Annana i istaknula potporu UN-u u rješavanju sirijske krize.

Annan je odlučio povući se s dužnosti krajem mjeseca jer njegov mirovni plan nije proveden.

"Razumijemo poteškoće Annanova posredovanja i poštujemo njegovu odluku", rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Hong Lei.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:25