KONTROVERZNA AUKCIJA

Anoniman kupac iskeširao 1,1 milijun dolara za Hitlerov sat, Židovi zgroženi ‘odvratnom‘ prodajom

U katalogu se navodi kako je sat fašističkom vođi vjerojatno predan kao rođendanski poklon 1933., kad je postao njemački kancelar

sat Adolfa Hitlera

 Alexander Historical Auctions/Ferrari/Profimedia/Alexander Historical Auctions/Ferrari/Profimedia

Sat za koji se tvrdi da je pripadao nacističkom vođi Adolfu Hitleru prodan je za 1,1 milijun dolara (900.000 funti) na aukciji u SAD-u. Sat marke Huber, koji je prodan anonimnom ponuđaču, prikazuje svastiku i ima ugravirane inicijale AH.

Židovski čelnici osudili su dražbu uoči prodaje na aukciji Alexander Historical Auctions u Marylandu.

Međutim, aukcijska kuća, koja je i u prošlosti prodavala nacističke memorabilije, rekla je njemačkim medijima da joj je cilj očuvanje povijesti.

Adolf Hitler vodio je nacističku Njemačku između 1933. i 1945. godine, a pod njegovom oružanom agresijom sustavno je ubijeno čak 11 milijuna ljudi, od kojih su šest milijuna bili Židovi.

U katalogu koji predstavlja sat navodi se da je on fašističkom vođi vjerojatno predan kao rođendanski poklon 1933., u godini kad je postao njemački kancelar.

Aukcijska kuća također navodi da je sat uzet kao suvenir kad je 30-ak francuskih vojnika upalo u Berghof, Hitlerovo planinsko utočište u svibnju 1945. godine. Tad se mislilo da je sat preprodan i prenesen kroz nekoliko generacija do danas.

Ostali predmeti na aukciji uključivali su haljinu koja je pripadala Hitlerovoj ženi Evi Braun, slike nacističkih dužnosnika s autogramima i Davidovu zvijezdu od žute tkanine s utisnutom riječju "Jude", što na njemačkom znači Židov. Tijekom holokausta, nacisti su prisiljavali Židove da nose žute oznake kao trake ili bedževe, s namjerom da ih izoliraju i maltretiraju.

U otvorenom pismu, koje su potpisala 34 židovska čelnika, prodaja se opisuje kao "odvratna" i poziva se na povlačenje nacističkih predmeta s aukcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2022 11:47