BLAGI SIMPTOMI

Anthony Fauci pozitivan na covid: ‘Nije bio u kontaktu s predsjednikom‘

Fauci će slijediti smjernice Centra za kontrolu i prevenciju bolesti i medicinski savjet svoga liječnika i vratit će se u NIH kada bude negativan - poručeno je iz NIH-a

Anthony Fauci

 Mandel Ngan/Afp

Lice američkog odgovora na pandemiju covida-19 znanstvenik Anthony Fauci u srijedu je bio pozitivan na koronavirus nakon testiranja brzim antigenskim testom, no nastavlja raditi od kuće dok se oporavlja, objavio je nacionalni institut za zdravstvo NIH.

"Trenutno ima blage simptome", rekao je institut, dodavši da 81-godišnjak, koji je potpuno cijepljen i primio je dvije booster doze, nije nedavno bio u bliskom kontaktu s predsjednikom Joe Bidenom, čiji je glavni savjetnik za zdravstvo.

"Fauci će slijediti smjernice Centra za kontrolu i prevenciju bolesti i medicinski savjet svoga liječnika i vratit će se u NIH kada bude negativan", poručeno je iz NIH-a.

Broj zaraza virusom unatoč cijepljenju značajno je porastao otkako je krajem prošle godine omikron varijanta postala dominantna. Njezine podvrste BA.4 i BA.5, koje, izgleda, imaju veću sposobnosti izbjeći imunosnu zaštitu, sada su u porastu.

Fauci je kao dugoročni upravitelj NIH-ovog instituta za alergije i zarazne bolesti predvodio odgovorom Sjedinjenih Američkih Država na svaku pandemiju od 1984., a osobito je pohvaljen zbog svojeg vodstva tijekom rane borbe protiv HIV-a i SIDA-e.

Fauci je, ponašajući se mirno i profesionalno u svojim čestim medijskim nastupima, postao pouzdani izvor informacija za zabrinutu javnost kada se covid prvi put iz Kine proširio diljem svijeta.

No, njegovi iskreni stavovi o neuspjehu Amerike da se uhvati u koštac s virusom doveli su ga u sukob s bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom, koji ga je pri kraju svog mandata često napadao, što je pomoglo tome da ga se pretvori u nepoželjnu osobu za neke na desnici.

Fauci je tijekom više od dvije godine pandemije uspijevao izbjeći zarazu tako da bi poduzimao mjere opreza, primjerice nedolaskom na nedavni događaj u Bijeloj kući, koji je, unatoč cjepivu i testiranju istog dana, postao žarište.

Fauci se sada nalazi u društvu velike većine Amerikanaca koji su se zarazili virusom, što je brojka koja je u veljače ove godine iznosila 60 posto, prema studiji koju je proveo Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, a sada je vjerojatno mnogo veća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2022 05:18