REPORT GOJKA DRLJAČE

Antikorupcijske vlasti Ukrajine objavile fotografiju s gomilom novca na kauču: Ovo je mito za vrhovne suce!

Pod istragom se našlo 18 sudaca Vrhovnog suda zbog primanja mita. Je li Ukrajina zaista spremna za EU?

Mito za suce

 /Nacionalni Antikorupcijski Biro Ukrajine/facebook

Ukrajinske anti-korupcijske vlasti istražuju novi slučaj korupcije na najvišoj razini. Iako Nacionalni antikorupcijski biro Ukrajine (NABU) nije nikoga imenovao, dva lokalna medija objavili su da je uhićen sudac Vrhovnog suda Vsevolod Kniaziev zbog sumnje da je primio mito od tri milijuna dolara. U priopćenju NABU-a pojašnjava se da se radi o zajedničkoj istrazi s uredom Specijalnog anti-korupcijskog tužitelja.

Ukrajinske aktualne vlasti ulažu ogromne napore u sprečavanje i razotkrivanje korupcije jer je poznato da je desetljećima jedna od zemalja s izraženom korupcijom te je po tome prema kriterijima više organizacija specijaliziranih za praćenje korupcije, jedna od najgorih država na svijetu, ako izuzmemo Afriku. Prema Transparancy International Corruption Perception Indexu Ukrajina je trenutačno 116 od 180 rangiranih država. To je razlog za visoku razinu zabrinutosti 27 članica Europske unije oko prijedloga da Ukrajina po ubrzanoj proceduri postane članica. Objektivno, problem korupcije podjednako je izražen u Ukrajini kao i u Rusiji te je pitanje koliko će dugo trajati proces njezinog iskorjenjivanja.

image

Mito za suce

/Nacionalni Antikorupcijski Biro Ukrajine/facebook

Fotografija primljenog mita koju je objavio Nacionalni antikorupcijski biro Ukrajine (Nabu) na svojoj Facebook stranici.

Prema pisanju ukrajinskih medija slučaj korupcije suca Vrhovnog suda Ukrajine povezan je s uhićenjem ukrajinskog milijardera Kostyantina Zhevaga u Francuskoj, kojeg vlasti u Kijevu terete za prevaru. Zhevago tvrdi kako nije učinio ništa loše i protivi se izručenju. Navodno su mito isplatile osobe bliske Zhevagu, a koje su podržale odluku suda iz travnja u korist proizvođača peleta Ferrexpo. Pojedini lokalni mediji navode da je još 18 sudaca vrhovnog suda po istragom. Radi se o složenom slučaju otkupa 40-ak posto dionica ukrajinske podružnice Ferrexpo Poltava Mininga, koji je prodan Zhevagu i drugima.

Koliko god ukrajinske antikorupcijske vlasti demonstriraju visoku spremnost obračuna s korupcijom otvara se pitanje u kojoj je mjeri premrežena okoštalim interesnim mrežama te što bi puna integracija Ukrajine u politički i ekonomski sustav EU donijela u obitelji europskih naroda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:33