POREMEĆEN IZVOZ ŽITA

Antonio Guterres zabrinut zbog moguće globalne gladi uslijed rata u Ukrajini

Rat u Ukrajini izazvao je nagli rast cijena žita, ulja, goriva i gnojiva. UN-ove agencije upozoravaju da će to dovesti do krize hrane

Antonio Guterres

 Alex Halada/AFP

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres izjavio je u srijedu da je duboko zabrinut zbog širenja siromaštva, budući da je rat u Ukrajini ugrozio sigurnost hrane u različitim dijelovima svijeta.

Govoreći zajedno s austrijskim kancelarom i ministrom vanjskih poslova u Beču, Guterres je također rekao da traju razgovori o evakuaciji civila iz ratnih zona u Ukrajini.

No, nije optimističan da će uskoro doći do mirovnih pregovora.

Rat u Ukrajini izazvao je nagli rast cijena žita, ulja, goriva i gnojiva. UN-ove agencije upozoravaju da će to dovesti do krize hrane u Africi.

Ruska invazija na Ukrajinu u veljači poremetila je transport Crnim morem, glavnim pravcem za izvoz žita i drugih proizvoda i dramatično smanjila izvoz iz Ukrajine i Rusije.

"Duboko sam zabrinut zbog rizika od izbijanja gladi u različitim dijelovima svijeta, zbog dramatične situacije vezane za sigurnost hrane s kojom se suočavamo zbog rata u Ukrajini", rekao je Guterres.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 02:22