ODRŽALI I PRESSICU

Antony Blinken s Jensom Stoltenbergom razgovarao o špijunskom balonu iz Kine

Blinken je rekao da Sjedinjene Države prikupljaju više informacija "gotovo iz sata u sat"

Antony Blinken

 Jim Watson/Afp

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je u srijedu da su Sjedinjene Države podijelile informacije koje su dobile o kineskom špijunskom balonu s desecima zemalja diljem svijeta, na konferenciji za novinare s glavnim tajnikom NATO-a.

Blinken je na press konferenciji rekao da je s Jensom Stoltenbergom razgovarao o sustavnim i taktičkim izazovima koje Kina predstavlja Savezu.

Blinken je rekao da Sjedinjene Države prikupljaju više informacija "gotovo iz sata u sat" o balonu, koji su Sjedinjene Države oborile u subotu, a relevantni nalazi će biti podijeljeni s Kongresom SAD-a i američkim saveznicima i partnerima u svijetu.

SAD su također u srijedu rekle da su u razgovorima sa "saveznicima i partnerima" oko "flote" špijunskih balona koje je Kina, po Washingtonu, rasporedila posljednjih godina širom svijeta.

"Kineski baloni zamijećeni su iznad zemalja na pet kontinenata" gdje su prekršili suverenitet, rekla je novinarima glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre.

Stoltenberg je rekao da je let kineskog balona potvrdio obrazac kineskog ponašanja i potrebu da budu svjesni stalnog rizika kineskih obavještajnih aktivnosti.

Također je rekao da Kina "značajno" izgrađuje svoje vojne snage, uključujući nuklearno oružje, bez ikakve transparentnosti.

Na pitanje je li kineski čelnik Xi Jinping znao za letove balonom, Blinken je rekao kako je odgovorna Kina i da nije važno tko je odgovoran na pojedinačnoj razini.

"Činjenica je da je Kina uključena u ovu neodgovornu akciju, kršenje našeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta i međunarodnog zakona."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 15:10