MINISTAR U CRNOJ GORI

Anušić otkazao sastanak s crnogorskim kolegom: Susret otpao zbog dva sporna pitanja?

Krapović je, podsjeća taj podgorički radio, nedavno kazao da je napravljena greška kada je postavljena ploča u nekadašnjem logoru Morinj

Ivan Anušić

 Zeljko Puhovski/Cropix

Ministar obrane Republike Hrvatske Ivan Anušić otkazao je za subotu predviđeni sastanak s crnogorskim kolegom Draganom Krapovićem neslužbeno doznaje Hina iz ministarstva obrane, dok podgorički radio AntenaM piše da je sastanak otkazan zbog Krapovićevih javno izrečenih stavova o postavljenoj spomen ploči u logoru Morinj te pitanju vlasništva broda Jadran.

Anušić u subotu boravi u Crnoj Gori gdje bi trebao prisustvovati proslavi Dana hrvatskog naroda.

Tijekom posjeta, kako saznaje crnogorski radio AntenaM, Anušić se u Podgorici trebao sresti i s ministrom obrane Crne Gore Draganom Krapovićem ali taj je sastanak otkazan.

Krapović je, podsjeća taj podgorički radio, nedavno kazao da je napravljena greška kada je postavljena ploča u nekadašnjem logoru Morinj, te da natpis, na kojem između ostalog piše da su događanja u tom logoru “posljedice velikosrpske agresije”, ne odgovara činjenicama.

Krapović je rekao i da ono što se dogodilo u logoru Morinj, nije posljedica velikosrpske agresije, nego rata u bivšoj Jugoslaviji, te da bi ploču trebalo zamijeniti.

Povodom izjave Krapovića, reagirao je šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman koji je rekao da ‘‘bez suočavanja s nedavnom prošlošću, Crna Gora ne može postati ravnopravna članica Europske unije, ni biti vjerodostojni NATO saveznik‘‘.

Grlić Radman je podvukao da će svaki budući pokušaj uklanjanja ploče u Morinju, smatrati povredom sjećanja na žrtve hrvatskih građana i dostojanstvo Hrvatske.

Krapović je takodje u intervjuu crnogorskoj televiziji Vijesti poručio da crnogorska vlada nije spremna pregovarati o vlasništvu školskog broda „Jadran“, te da Hrvatska nema pravo da ga traži.

Tijekom posjete Crnoj Gori ministar Anušić će prisustvovati misi u katedrali sv. Tripuna, a kasnije i proslavi Dana hrvatskog naroda koja će biti održana u dvorani Auditorium u Domu vojske u Tivtu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:05