RAT U UKRAJINI: UŽIVO

AP: U Mariupolju je otkriveno više od 10.000 novih grobova; Putin: ‘Ma kakvi Patrioti, naš S-300 je bolji‘

Najznačajnije događaje 302. dana rata u Ukrajini pratimo iz minute u minutu

Mariupolj

 Stringer/Afp

Ključni događaji:

- Putin: Naći čemo protuotrov za zastarjeli Patriot

- Zelenski američkom Kongresu: Vaša pomoć nije milostinja nego ulaganje u demokraciju

- Lukašenko: Ako želite mir, pripremite se za rat

- Izbio požar na jedinom ruskom nosaču zrakoplova ‘Admiral Kuznjecov‘

- Biden smatra da slanje Patriota Ukrajini ne predstavlja eskalaciju rata

- U napadu u Donjecku ozlijeđen bivši šef Roscosmosa Rogozin


Prigožin: Priče o sjevernokorejskom oružju su trač

Šef ruske privatne vojne skupine Wagner odbacio je u četvrtak odbacio kao "trač i špekulacije" navode Sjedinjenih Američkih Država da je Wagner dobio pošiljku oružja iz Sjeverne Koreje .

"Svatko zna da Sjeverna Koreja ne opskrbljuje Rusiju bilo kakvim oružjem već duže vrijeme. I nikakvi takvi napori nisu učinjeni", rekao je vlasnik Wagnera Jevgenij Prigožin u izjavi.

Bijela kuća je u četvrtak objavila da je Wagner od Sjeverne Koreje kupio pješadijske rakete i projektile za snage koje se bore u Ukrajini, što bi upućivalo na jačanje njegove uloge u tamošnjem sukobu.

"Wagner pretražuje svijet u potrazi za dobavljačima oružja kako bi podržao svoja vojna djelovanja u Ukrajini", rekao je novinarima glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby.

"Možemo potvrditi da je Sjeverna Koreja izvršila dostavu oružja za Wagner, koji je tu opremu platio. Sjeverna Koreja je prošlog mjeseca dostavila pješadijske rakete i projektile u Rusiju za skupinu Wagner", kazao je Kirby.

Sjeverna Koreja je u studenom, nakon što je Bijela kuća objavila da Pjongjang potajno opskrbljuje Rusiju "značajnim" brojem topničkih granata, rekla da nikada nije imala sporazume s Rusijom o kupoprodaji oružja niti ih namjerava imati.


AP: Više od 10.000 novih grobova pronađeno u Mariupolju i okolici

Novinska agencija AP otkrila je, kako vjeruju u agenciji, više od 10.000 novih grobova u Mariupolju i okolici, razrušenom gradu u južnoj Ukrajini koji su nakon teških bitaka okupirale ruske snage, prenosi Sky News.

Agencija je to otkrila nakon analize snimaka iz dronova i video snimki tijekom ruske okupacije.

U svakoj grobnici moglo bi biti nekoliko tijela, navodi AP, dodajući da bi broj mrtvih u gradu mogao premašiti 25.000, koliko su procjenjivali gradski dužnosnici u egzilu.

Oni također vjeruje da okupatori planiraju srušiti oko 50.000 kuća u gradu.


Agent njemačke tajne službe osumnjičen za veleizdaju: ‘Prenosio je informacije Rusiji‘

Agent njemačke tajne službe uhićen je u Berlinu pod sumnjom da je prenosio informacije Rusiji, objavilo je u četvrtak državno odvjetništvo.

Njemački državljanin Carsten L., agent savezne obavještajne službe (BND), osumnjičen je za "veleizdaju", obrazložilo je državno odvjetništvo u Karlsruheu i navodi da je pretražilo dom i radno mjesto uhićenog te još jedne osobe. Više pročitajte OVDJE.


SAD: Grupa Wagner dobila oružje od Sjeverne Koreje za rat u Ukrajini

Ruska privatna vojna skupina Wagner preuzela je pošiljku oružja iz Sjeverne Koreje, što upućuje na jačanje njene uloge u ratu u UKrajini, objavila je u četvrtak Bijela kuća.

"Wagner pretražuje svijet u potrazi za dobavljačima oružja kako bi podržao svoja vojna djelovanja u Ukrajini", rekao je novinarima glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby. Više pročitajte OVDJE.


Zelenski se sastao s poljskim predsjednikom Dudom

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski se u četvrtak po svom povratku iz Sjedinjenih Američkih Država sastao s poljskim kolegom Andrzejem Dudom.

Dvojica vođa raspravljali su o "strateškim planovima za budućnost, bilateralnim odnosima i interakcijama na međunarodnoj razini 2023." godine, rekao je Zelenski na komunikacijskoj platformi Telegram.

Zelenski je zahvalio Dudi za poljsku "nepokolebljivu i snažnu podršku", opisavši ga kao "prijatelja Ukrajine".

Točna lokacija sastanka nije objavljena. Videosnimka prikazuje Zelenskog kako izlazi iz zrakoplova i kasnije grli Dudu prije nego što su obojica sjela za stol.


Putin: Patriot je zastario, naći čemo protuotrov

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u četvrtak rekao da Rusija želi kraj rata u Ukrajini i da svi oružani sukobi završavaju diplomatskim pregovorima.

"Naš cilj nije zavrtjeti kolo vojnog sukoba, već, naprotiv, okončati ovaj rat. Težit ćemo kraju toga [rata], i što prije to bolje, naravno", rekao je Putin.

Putin je, dan nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio Bijelu kuću, rekao novinarima da je više puta rekao da "zaoštravanje sukoba dovodi do neopravdanih gubitaka".

Rusija uporno tvrdi da je otvorena za pregovore, u što sumnjaju Ukrajina i njezin saveznik Sjedinjene Američke Države, koji smatraju da Moskva samo želi kupiti vrijeme nakon niza poraza i povlačenja u desetomjesečnom ratu.

Kremlj kaže da je Ukrajina ta koja odbija pregovarati, a Kijev pak da Rusija mora zaustaviti svoje napade i vratiti teritorij koji je zauzela.

"Svi oružani sukobi na ovaj ili onaj način završavaju nekom vrstom pregovora na diplomatskoj razini", kazao je Putin.

"Prije ili kasnije, sve stranke u stanju sukoba sjedaju za stol i postižu sporazum. Što ranije to spoznaju oni koji nam se protive, to bolje. Nikada nismo odustali od toga", dodao je Putin.

Ruski je predsjednik također umanjio značaj sustava protuzračne obrane Patriot kojim je američki predsjednik Joe Biden pristao opskrbiti Ukrajinu, poručivši da će Rusija pronaći način da mu se suprotstavi.

Kazao je da je sustav "poprilično star" i ne radi poput ruskog sustava S-300.

"U redu, uzet ćemo to u obzir, a protuotrov će se uvijek pronaći", izjavio je Putin.


Šojgu posjetio ratnu zonu

Ruski mediji šturo su izvijestili da je ruski ministar obrane Sergej Šojgu posjetio bojišnicu u istočnoj Ukrajini.

Ministarstvo obrane Ruske Federacije priopćilo je da je Šojgu "provjerio uvjete za rapoređivanje ljudstva i vojne opreme na punktovima privremenog raspoređivanja vojnih jedinica u zoni specijalne operacije".

- Ministar je izvršio inspekciju postrojbi Oružanih snaga Rusije u zoni specijalne vojne operacije. Sergej Šojgu provjerio je uvjete za raspoređovanje ljudstva i vojne tehnike na mjesta privremenog razmještaja vojnih postrojbi, navodi se u priopćenju.

Podsjetio, nakon što je ukrajinski čelnik Volodimir Zelenski ovih dana posjetio Bahmut, ruski mediji požurili su izvijestiti da je i predsjednik Putin navodno prvi put posjetio ratnu zonu. Kremlj je objavio da je Putin 16. prosinca posjetio zajedničko sjedište ogranaka oružanih snaga uključenih u "specijalnu vojnu operaciju" (SVO) te je tamo održao sastanak pod visokim zapovjedništvom ruske vojske.


Lukašenko odbacio teorije zavjere: Ako želite mir, pripremite se za rat

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko odbacio je teorije zavjere o raspoređivanju oružanih snaga na granice svoje zemlje, rekavši da vojni manevri nemaju veze s ratom u Ukrajini.

Zadnjih tjedana Bjelorusija je najavila niz vojnih aktivnosti, uključujući provjeru borbene spremnosti i novo slanje ruskih snaga u tu zemlju.

Ukrajinski dužnosnici su posumnjali da Rusija možda planira novi napad na Ukrajinu preko bjeloruskog teritorija.

Jutros je Lukašenko izjavio je da su nedavni vojni manevri bili ograničeni na bjeloruski teritorij i da pritom "nikome nisu prijetili".

Govoreći na konferenciji vojnih čelnika, predsjednik Lukašenko također je rekao da ne može isključiti agresiju protiv Bjelorusije od strane neodređenih ‘susjeda‘.

- Ako želite mir, pripremite se za rat, rekao je.


Pušilin: Uskoro ćemo osloboditi Marinku

Ruska vojska uskoro će osloboditi Marinku, natoč činjenici da se ukrajinska vojska pokušava učvrstiti na periferiji grada, rekao je za RIA Novosti Denis Pušilin, vršitelj dužnosti čelnika ruske uprave Donecka.

- Jedinice u Marinki napreduju, već se vodi borba za oslobađanje grada. Neprijatelj pruža otpor, pokušava obraniti svaku zgradu. Očito je da imaju takvu naredbu, ustvrdio je Pušilin.

Tvrdi da ukrajinska vojska šalje nove rezerve na bojište unatoč gubicima.

- Vrlo brzo će Marinka biti pod našom kontrolom te ćemo dobiti pristup Krasnogorovki, koju ćemo također osloboditi, zaključio je.


Kremlj: SAD posredno ratuje s Rusijom ‘do posljednjeg Ukrajinca‘

Kremlj je u četvrtak priopćio da američke isporuka raketnog sustava Patriot Ukrajini, najavljena tijekom posjeta ukrajinskog čelnika Zelenskog Washingtonu, ‘neće pridonijeti rješavanju sukoba između Moskve i Kijeva te neće spriječiti Rusiju u postizanju svojih ciljeva‘.

U razgovoru s novinarima Dmitrij Peskov rekao je da nije bilo naznaka spremnosti za mirovnim pregovorima tijekom posjeta Zelenskog i da je to dokaz da Sjedinjene Države posredno vode rat s Rusijom ‘do posljednjeg Ukrajinca‘.


Izbio požar na jedinom ruskom nosaču zrakoplova ‘Admiral Kuznjecov‘

Tijekom remonta na ruskom nosaču zrakoplova ‘Admiral Kuznjecov‘ došlo je do manjeg požara, rekao je za RIA Novosti čelnik Ujedinjene brodograditeljske korporacije Aleksej Rahmanov.

- Imali smo manji incident tijekom sanacije. Požar je ugašen. Svi relevatnti protupožarni sustavi su radili ispravno. Nije bilo štete niti žrtava, rekao je.

Jedini ruski nosač aviona ‘Admiral Kuznjecov‘ je na remontu od 2017. godine U listopadu 2018. godine se dogodila nesreća prilikom porinuća broda. Tada je plutajući dok naglo pao u vodu, uslijed čega je dizalica pala na nosač zrakoplova i oštetila dio palube.

Nakon toga je ‘Admiral Kznjecov‘ prebačen u 35. brodogradilište u Murmansku. U prosincu 2019. dogodio se požar kada je iskra od zavarivanja dospjela u skladište s prolivenim gorivom. Tada su poginule dvije osobe. Očekuje se da će se ‘Admiral Kuznjecov‘‘ vratiti u borbeni sastav flote u prvom kvatalu 2024. godine.


Macron: Europa bi trebala smanjiti ovisnost o SAD-u

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je Europu da smanji ovisnost o SAD-u i razvije vlastite obrambene sposobnosti.

Obraćajući se novinarima po povratku u Pariz sa summita u Amanu u Jordanu, Macron je naglasio kako ne smatra da njegovo inzistiranje da Europa razvije vlastitu obranu predstavlja izgradnju alternative NATO-u.

- Jača Europa omogućit će kontinentu da postane autonomnija unutar saveza, djelujući ‘unutar NATO-a, s NATO-om, ali također da ne ovise o NATO-u‘, citirao je Wall Street Journal riječi predsjednika Macrona.

- Savez nije nešto o čemu bih trebao ovisiti. To je nešto što bih trebao odabrati, nešto s čime radim... Moramo ponovno razmisliti o našoj strateškoj autonomiji, rekao je.


Ruski veleposlanik u SAD-u: Bit će posljedica koje ne možete ni zamisliti

Posjet ukrajinskog čelnika Volodimira Zelenskog Sjedinjenim Državama pokazao je da on i američko vodstvo ne žele mir i da nisu spremni za njega, rekao je ruski veleposlanik u Washingtonu Anatolij Antonov.

"Posjet Zelenskog ovdje te razgovori u Washingtonu pokazali su da ni američka administracija niti Zelenski nisu spremni za mir", rekao je Antonov, prenosi Sputnjik.

"Lažne su teze koje se pojavljuju u američkim medijima da Rusija nije zainteresirana za postizanje mira", rekao je, dodavši da je stav Moskve više puta iznio ruski predsjednik.

Posjet Zelenskog Sjedinjenim Državama pokazao je da su izjave Washingtona o izbjegavanju izravnog sukoba s Moskvom "prazna fraza", rekao je Antonov.

"Posjet Zelenskog Washingtonu, insceniran u holivudskom stilu, naposljetku je potvrdio da su pomirljive izjave administracije o nepostojanju namjere ulaska u sukob s Rusijom ‘prazna fraza‘", rekao je Antonov u izjavi koju je prenijelo ruski veleposlanstvo.

Veleposlanik je dodao da se posjet može shvatiti kao najava potrebe da se ukrajinski sukob dovede do potpune pobjede nad Rusijom.

"Uglavnom, uz salve pljeska i sarkastične podsmijehe, najavljena je potreba nastavka ‘proxy rata‘ protiv naše zemlje. Do potpune pobjede nad nama", rekao je Antonov, dodavši da se "kolosalni resursi, oružje i obavještajni kapaciteti iskorišteni da se to postigne. Manijakalna ideja o ‘porazivanju Rusa na bojnom polju‘ je u prvom planu. Neki zakonodavci čak tvrde da se Ruska Federacija može osvojiti u tri dana."

Antonov je, nakon najave Washingtona o isporuci raketnih obrambenih sustava Patriot Kijevu, rekao da ruska vojska sustavno uništava zapadno oružje u Ukrajini.

"Ovdje u Washingtonu ne mogu ne shvatiti da naša vojska sustavno uništava zapadno oružje", rekao je Antonov.

Ruski veleposlanik je rekao da će raketni sustavi biti poslani u Ukrajinu unatoč upozorenjima iz Moskve i izrazio zabrinutost oko toga hoće li zapadni stručnjaci održavati sustave kojima Ukrajinci nemaju vještine za upravljanje.

‘‘Mislim da su svi dobro svjesni kakva sudbina može čekati osoblje koje bi upravljalo tim sustavima u Ukrajini‘‘, rekao je Antonov.

"Želio bih naglasiti da smo na svim razinama u više navrata pokušavali i pokušavamo apelirati na zdrav razum. Naglasili smo da provokativne akcije SAD-a stalno vode ka eskalaciji čije je posljedice čak i nemoguće zamisliti. Na primjer, nagađanja o hipotetskoj isporuci projektila ATACMS i bespilotnih letjelica dugog dometa Ukrajincima su predmet velike zabrinutosti", rekao je veleposlanik.

Antonov je rekao da Washington "snosi punu odgovornost za pokretanje ukrajinskog sukoba 2014.", dodajući da je "svih ovih godina Washington tvrdoglavo ignorirao, ili se pravio da ne primjećuje, nehumane zločine kijevskog režima protiv ruskog stanovništva Ukrajine".


Zelenski američkom Kongresu: Vaša pomoć nije milostinja nego ulaganje u demokraciju

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tijekom svog prvog inozemnog posjeta od početka rata američkom je Kongresu rekao da je pomoć SAD-a njegovoj zemlji ulaganje u demokraciju, a ne milostinja, evocirajući pritom američke napore da poraze naciste u Drugom svjetskom ratu.

Zelenski se ranije u Bijeloj kući sastao s demokratskim predsjednikom Joeom Bidenom koji je pozvao Amerikance i svijet da nastave podržavati Ukrajinu i u idućoj godini, kad će biti teže dobiti odobrenje Kongresa čiji su donji dom na izborima u studenom preuzeli republikanci.

image

Volodimir Zelenski u američkom Kongresu

Mandel Ngan/Afp

SAD je dosad poslao oko 50 milijardi dolara pomoći Kijevu, no republikanci, koji će 3. siječnja preuzeti kontrolu nad Zastupničkim domom, izrazili su zabrinutost oko cijene te pomoći.

Dio republikanaca pozvao je na prekid pomoći i reviziju koja će utvrditi kako je potrošen prethodno dan novac.

"Vaš novac nije milostinja. To je ulaganje u globalnu sigurnost i demokraciju s kojim postupamo na najodgovorniji način", rekao je Zelenski na zajedničkoj sjednici Senata i Zastupničkog doma SAD-a, obraćajući se na engleskom jeziku.

Ukrajinski predsjednik naglasio je da je svijet previše povezan da bilo koja zemlja mogla stajati po strani i istovremeno se osjećati sigurno.

Zelenski je u Kongresu spominjao bivšeg američkog predsjednika Franklina D. Roosevelta, na vlasti od 1933. do 1945., i njegove napore za oslobađanjem Europe od nacističke okupacije.

image

Volodimir Zelenski i Nancy Pelosi

Anna Moneymaker/Getty Images Via Afp

"Baš kao hrabri američki vojnici, koji su dali svoje živote i borili se protiv Hitlerovih snaga tijekom Božića 1944., hrabri ukrajinski vojnici čine isto... ovog Božića", rekao je.

"Rusija bi mogla zaustaviti svoju agresiju, zaista, kad bi htjela. Ali možete ubrzati našu pobjedu", rekao je pa dodao da je dan prije leta u Washington posjetio grad Bahmut na prvoj liniji fronta u Donbasu. Zelenski je regiju opisao kao "natopljenu krvlju", a onda je razvio zastavu iz razorenog Bahmuta.

image

Volodimir Zelenski i Kamala Harris

Win Mcnamee/Getty Images Via Afp

"Rusi koriste sve što imaju protiv Bahmuta i drugih naših lijepih gradova. Okupatori imaju značajnu prednost u topništvu, imaju prednost u municiji, imaju puno više projektila i aviona nego što smo mi ikad imali", istaknuo je Zelenski.

Ranije je američki državni tajnik Antony Blinken najavio da će Sjedinjene Države dati dodatnih 1,85 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, uključujući napredni sustav protuzračne obrane Patriot koji će joj pomoći u obrani od ruskih projektila.

image
Mandel Ngan/Afp

U napadu u Donjecku ozlijeđen bivši šef Roscosmosa Rogozin

Dmitrij Rogozin, bivši šef ruske svemirske agencije Roscosmos, u srijedu je ozlijeđen u ukrajinskom granatiranju Donjecka, prenose ruske novinske agencije.

Opširnije pročitajte OVDJE.


Biden smatra da slanje Patriota Ukrajini ne predstavlja eskalaciju rata

Slanje protuzračnog Patriota Ukrajini ne predstavlja eskalaciju rata u toj zemlji jer je riječ o obrambenim sustavima, rekao je u srijedu američki predsjednik Joe Biden na konferenciji za medije s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Opširnije pročitajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 08:28