NA DVA SATA VOŽNJE

Apartman 20 eura za dvoje, a kava - euro? Ovo je nova ljetna destinacija za Hrvate, a nije na moru

Hrvatski posjetitelji čine preko 10 posto ukupnog broja stranih posjetitelja ove relativno nove kopnene turističke destinacije

Banja Luka

 Ladi Kirn/Alamy/Profimedia/Ladi Kirn/alamy/profimedia

Novouređeni apartman, besplatno otkazivanje, u blizini gradskih atrakcija – samo 21 eura za noć za dvije osobe.

Ili pak hotel s 4 zvjezdice, u centru grada, s odličnim doručkom, za samo 50 eura na noć, također za dvije osobe.

Ne, za ovo se ne mijenja kontinent nego se sjeda u automobil te na lokaciju dolazi za maksimalno dva sata.

Oni koji se za to odluče brzo će shvatiti kako nisu jedini Hrvati koji ljetne dane provode u Banjoj Luci – dapače, hrvatski posjetitelji čine preko 10 posto ukupnog broja stranih posjetitelja ove relativno nove kopnene turističke destinacije koja je Hrvatima sve više privlačna zbog iznimno niskih cijena i brzine dolaska.

Prema podacima koje smo dobili iz Turističke zajednice Banja Luke, lani je Banja Luku posjetilo 5700 Hrvata te tamo napravilo 8602 noćenja, a ispred njih su po turističkom prometu Srbi i Slovenci na koje otpada 31 odnosno 19 posto ukupnog turističkog prometa.

Treba imati na umu da je službena statistika krnja – naime, ona se odnosi isključivo na turistički promet koji se odvija u hotelima, motelima i pansionima dok su apartmani, sobe i kuće za odmor izvan službene statistike pa bi konačne brojke vjerojatnije bilo točno pomnožiti negdje s tri.

image

Ilustrativna fotografija

I Travel/Alamy/Alamy/Profimedia/I Travel/alamy/alamy/profimedia

"Pored toga što je po statistici popunjenost kapaciteta vrlo mala – tek 18 posto što je nemoguće i upućuje na ne prijavljivanje gostiju – imamo skoro 50 posto registriranih kapaciteta u apartmanima koji nisu dio obračuna. Također, pretpostavka je da pojedinci i male grupe uglavnom koriste smještaj u apartmanima", poručili su iz turističke zajednice.

Kako god bilo, Banja Luka samo u prvih pet mjeseci ove godine bilježi porast turističkog prometa za čak 34 posto u odnosu na isti period lani te su zadovoljni što su pretpandemijske vrijednosti dosegli znatno ranije nego što je to uspio svjetski turistički promet.

Doduše, riječ je o igri malih brojeva – Banja Luka trenutno raspolaže s 2250 kreveta u hotelima i organiziranom smještaju općenito dok se broj kreveta u kućama i apartmanima procjenjuje na njih još tisuću, no izgledno je kako destinacija postaje sve interesantnija, između ostaloga i zbog izrazito niskih cijena, posebno ako se usporede s podivljalim iznosima kakve naplaćuju ugostitelji u Hrvatskoj.

image

Ilustrativna fotografija

Ilian Travel/Alamy/Profimedia/Ilian Travel/alamy/profimedia

Doručak, ovisno o lokalu i vrsti, stoji od 3 do 4.5 eura, tjestenine oko 6.50 eura, sladoledni kup oko 2.50 eura, a dobra kava s mlijekom dođe malo preko eura.

Cijene pizza kreću se od šest eura naviše, tu su negdje i burgeri, butelja Graševine Kutjevo u malo boljim restoranima doći će oko 14 eura.

Dobar dio onih koji se zapute u Banja Luku posjet povezuju s Jajcem koje je udaljeno 70-ak kilometara, a i njihova turistička zajednica itekako vidi potencijal u hrvatskim gostima zbog čega planiraju uspostaviti bolju suradnju s turoperaterima koji zasad u većoj mjeri ipak dovode slovenske goste.

"Planiramo usmjerene kampanje prema Zagrebačkoj regiji s obzirom na to da je pristupačnost dobra, a posebno kad se u promet pusti novi autoput most na rijeci Savi, što se uskoro očekuje. Dosad smo se uglavnom pojavljivali na sajmovima Place2Go i Eko etno Hrvatska te radili online kampanje, a veliku šansu vidimo i u povezivanju s hrvatskim partnerima u smislu stvaranja zajedničke turističke ponude. Tako se naprimjer trenutno realiziraju kružne ture posjeta turista s Malte za Zagreb, Plitvice, Bihać, Jajce i Banja Luku", kazali su nam u turističkoj zajednici.

image

Promenada u Banjoj Luci

Ladi Kirn/Alamy/Alamy/Profimedia/Ladi Kirn/alamy/alamy/profimedia

Prema iskustvima Hrvata koji su svoj boravak u Banjoj Luci opisali na društvenim mrežama, zasad tamo kratko borave – službena statistika govori da je prosjek boravka oko dan i pol, što je u pravilu i dovoljno za obilazak većine znamenitosti mjesta.

Među njima se ističu razgledanje grada uz turističke vodiče, posjet najistočnijem trapističkom samostanu u Europi "Marija zvijezda", obilazak Etno sela Ljubačke doline te obilazak manastira Krupe na rijeci Vrbas.

Jedan od razloga posjete je i uživanje u ruralnom kraju – Banja Luka jedna je od najvećih lokalnih zajednica u BiH s teritorijem na preko 1239 četvornih kilometara, no urbana zona obuhvaća manje od 15 posto tog prostora, što ostavlja puno mogućnosti za upoznavanje s ruralnim običajima tog kraja.

Hotelski kapaciteti pak nedostatak blizine mora nadoknađuju ponudom bazena – recimo, putem portala za grupni popust moguće je noćenje s doručkom za dvije osobe u srcu sezone u wellness hotelu Fortuna dobiti za 50 eura za dvokrevetnu sobu, što su cijene nezamislive za srce sezone u Hrvatskoj.

image

Katedrala Krista Spasitelja, Banja Luka

Ivan Tykhyi/Panthermedia/Profimedia/Ivan Tykhyi/panthermedia/profimedia

U to je uključen besplatni parking, boravišna pristojba i korištenje vanjskih i unutarnjih bazena te besplatni wellness pa ne čudi kako je promet kojeg Hrvati naprave u Banjoj Luci od 2018. godine do danas narastao za 12 posto.

No, osim Banja Luke, Hrvati imaju interes i za neka obližnja mjesta - recimo, terme Banja Vrućica u Tesliću, udaljene 80-ak kilometara od Banje Luke, za koje je moguće naći ponude domaćih agencija. Riječ o aranžmanima smještaja i liječenja u trajanju od devet dana po cijeni od 365 eura za devet dana u što je uračunat i prijevoz, puni pansion, tri fizikalne procedure dnevno, jednodnevni izlet po dogovoru te završni kontrolni pregled. Sudeći prema komentarima na društvenim mrežama, mnogi su oduševljeni, a riječ je o programu kojeg pojedine agencije organiziraju godinama.

image

Samostan Marija Zvjezda, Banja Luka

Ladi Kirn/Alamy/Profimedia/Ladi Kirn/alamy/profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 23:43