NEJEDNAKOST

Apel bivših državnika: ‘G20 bi trebao preraspodijeliti višak cjepiva protiv covida-19‘

Bilo bi neetično da se sva ta cjepiva rasipaju kad u svijetu svaki dan ima 10.000 smrtnih slučajeva od covida-19, navodi se u pismu
Ban Ki-moon
 Loey FELIPE/UNITED NATIONS/AFP

Skupina bivših predsjednika i premijera poručila je u petak da bi čelnici G20 zemalja trebali iskoristiti sastanak u Rimu ovoga vikenda kako bi dogovorili preraspodjelu viška cjepiva protiv covida-19 zemljama s niskim dohodcima.

Stotinu bivših čelnika i ministara vlada u pismu talijanskom premijeru Mariju Draghiju pozvalo je da se G20 summit iskoristi za temu o nepravednoj raspodjeli cjepiva u svijetu.

Grupa je poručila da će Sjedinjene Države, EU, Velika Britanija i Kanada do kraja mjeseca skladištiti 240 milijuna neiskorištenih cjepiva, a vojske tih nacija mogle bi ga odmah prenijeti u zemlje gdje su potrebna.

Navodi se da bi se do kraja veljače moglo prenijeti ukupno 1,1 milijardu viška cjepiva.

"Bilo bi neetično da se sva ta cjepiva rasipaju kad u svijetu svaki dan ima 10.000 smrtnih slučajeva od covida-19, od kojih bi se mnogi mogli izbjeći", navodi se u pismu.

Neki od potpisnika su bivši glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, bivši britanski premijer Gordon Brown te bivši brazilski predsjednik Fernando Cardoso.

Potpisnici navode da bi se cilj Svjetske zdravstvene organizacije, da se 40 posto svjetske populacije cijepi do kraja godine, mogao ispuniti do kraja godine samo ako G20 donese zajedničku odluku i naredi hitan prijenos svojih viškova zaliha cjepiva.

"Nejednakost cjepiva također predstavlja prijetnju za sve nas. Nismo svi sigurni dok svi nisu sigurni. Bez hitnog i široko rasprostranjenog cijepljenja varijante će se i dalje pojavljivati u necijepljenim regijama, a od tamo bi se mogle proširiti i dovesti u pitanje zaštitu od cjepiva koja je dosad postignuta u više zemalja", navode potpisnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:38