NASLJEDNIK

Apel na naslovnici srbijanskih novina: Evo tko je vladika koji bi u Zagrebu mogao zamijeniti Porfirija

Slovi kao jedan od najbližih suradnika patrijarha Porfirija, čije je ‘duhovno čedo‘

Patrijarh Porfirije i vikarni episkop marčanski Sava

 Mitropolija Zagrebačko-ljubljanska

"Vladika Sava umjesto Porfirija u Zagrebu", glasio je jedan od apela na naslovnici najnovijeg dvobroja srpskih novina Nova.

Naime, na čelu srpske pravoslavne Mitropolije zagrebačko-ljubljanske trenutno se nalazi patrijarh srpski Porfirije (Perić) jer Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC), koji je od 24. do 29. svibnja prošle godine zasjedao u Beogradu, nije izabrao novog arhijereja u Hrvatskoj. No, tom je prilikom Sabor izabrao, umjesto dva, čak tri patrijarhova vikarna episkopa. Jedan od njih bio je i episkop marčanski, dosadašnji jeromonah Sava iz zagrebačkog manastira Svete Petke.

Prema podacima koji su dostupni na Wikipediji, episkop Sava (svjetovnim imenom Bojan Bundalo) rođen je 9. prosinca 1984. godine u Kriškovcima u Bosni i Hercegovini. Odrastao je u Srpcu. Tamo je završio i osnovnu školu, nakon koje je upisao Cetinjsku bogosloviju. Na Pravoslavnom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Beogradu diplomirao je 2010. godine, dok je magistrirao u Švicarskoj.

Prema pisanju srpskog lista Danas u studenom prošle godine, Sava se, što se tiče edukacije, usavršavao i u Ateni i u Moskvi, a govori nekoliko jezika - francuski, ruski i grčki. Koristi se, pisao je list, i engleskim jezikom, a "monaški je život započeo u manastiru Svete Petke u Zagrebu kao jedan od najbližih suradnika tadašnjeg mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija, čije je duhovno čedo".

Vladika Sava je i prije rukopoloženja u listopadu prošle godine, dodao je u istom članku list Danas, postao šef patrijarhovog kabineta, "dok se u crkvenim krugovima spekuliralo da će patrijarh vikarima prepustiti brigu o Arhiepiskopiji beogradsko-karlovačkoj, i to kako bi se on mogao posvetiti crkvenoj diplomaciji i putovanjima".

Isto tako, prenio je list, poglavar SPC-a je, predajući pastirsko žezlo vikarnom episkopu Savi, rekao da će on u narednom razdoblju sudjelovati u svemu što čini arhiepiskop beogradsko-karlovački, kao i da će "imati posebna zaduženja po potrebi Crkve".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 23:46