GUY VERHOFSTADT

Apel s konferencije o budućnosti Europe: ‘Treba nam hitna reforma. Ovakva EU nije učinkovita‘

Nastavljamo kupovati rusku energiju, ugljen, plin, naftu i na taj način financiramo Putinovu ratnu mašinu, kazao je Guy Verhofstadt

Guy Verhofstadt, supredsjedatelj Izvršnog odbora Konferencije o budućnosti Europe

 Ctk/Alamy/Alamy/Profimedia

Sve je veći pritisak da se Europska unija reformira pošto je ruska agresija na Ukrajinu pokazala nemoć Unije da odmah djeluje, rekao je u subotu Guy Verhofstadt, supredsjedatelj Izvršnog odbora Konferencije o budućnosti Europe.

"Uslijed dramatičnih događaja koji se događaju u našem susjedstvu, svatko može vidjeti da Unija treba reformu. Ne možete živjeti u ovom novom svijetu s ovom novom agresijom ako nemate učinkovitu Europsku uniju koja može odmah donositi odluke i odmah djelovati", rekao je Verhofstadt na konferenciji za medije.

Verhofstadt ispred Europskog parlamenta sudjeluje na plenarnoj skupštini Konferencije u Strasbourgu koja je započela u petak i na kojoj se raspravlja o preporukama nacionalnih i europskih panela građana te o doprinosu prikupljenom na višejezičnoj digitalnoj platformi.

"Sada se nalazimo na sredini Konferencije, imamo 170 preporuka i moramo ih pretvoriti u konkretne prijedloge", poručio je Verhofstadt.

Kritizirao je odgovor EU-a na rat u Ukrajini, rekavši da ono što Unija zasad čini, poput slanja oružja, nije dovoljno.

"Nemamo energetsku uniju, a posljedica toga jest da je veoma teško imati zajednički stav, zajednički energetski put, a energija je ključna u sukobu. Mi nastavljamo kupovati rusku energiju, ugljen, plin, naftu i na taj način financiramo Putinovu ratnu mašinu", rekao je Verhofstadt i dodao da je to konkretan primjer "zašto ovakva Unija nije prikladna za 21. stoljeće".

Verhofstadt se osvrnuo na jednog građanina koji je primijetio da će sankcije naštetiti i Europljanima, a ne samo Rusima.

"Moramo biti svjesni toga da ako uvodimo sankcije, one će također imati utjecaj na nas, no imat će i utjecaj na Rusiju, a pozitivni utjecaj na Ukrajinu je mnogo veći. To je pitanje solidarnosti. Mi moramo biti u potpunosti solidarni s ukrajinskim građanima koji pate, a to znači da i mi moramo malo patiti", poručio je belgijski političar.

Osvrnuo se i na prijedlog građana da se osnuju zajedničke oružane snage Europske unije kako bi EU bila vjerodostojan i snažan mirovni partner.

"Činjenica da se EU sada priprema sastaviti prvu intervencijsku postrojbu od 5000 vojnika je malen korak, no to je prvi korak u usporedbi s prošlošću, kada nije bilo ničega", rekao je Verhofstadt.

Dodao je da iako Europa ulaže 250 milijardi eura u vojsku, što je četiri puta više od Rusije, ona nema stvarnu snagu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2023 18:57