PIŠE INOSLAV BEŠKER

Apeninski poluotok u raljama teorija zavjere: Znate li koliko Talijana misli da je Zemlja ravna ploča?

Objavljena je godišnja Izvijest o društvenom stanju zemlje Studijskog centra za društvene investicije (CenSIS)

Ilustracija

 Naeblys/Alamy/Alamy/Profimedia

Bijeg u iracionalnost, pa i u magiju, obilježava Talijane suočene s krizama u trećem desetljeću XXI stoljeća. Svjedoči to upravo objavljena, sada već pedeset i peta, redovita godišnja Izvijest o društvenom stanju zemlje Studijskog centra za društvene investicije (CenSIS), koji su 1964 osnovali sociolog Giuseppe De Rita i sada već pokojan privrednik (i jedan od vođa partizanskog pokreta otpora) Gino Levi Martinoli. Primjetna je – piše u zaključcima – spremnost da se vjeruje u predmoderna praznovjerja, antiznanstvene predrasude, u teorije bez osnove, odnosno u spekulacije o urotama. Evo najnovijih statističkih podataka koji to svjedoče.

Eto, 5,8 posto Talijana (oko tri milijuna stanovnikâ) smatraju da je Zemlja ravna ploča. A ono što se vidi iz Svemira? Ma to je za njih laž, trik, montaža: uostalom, 10 posto Talijanâ smatraju da se čovjek nikada nije iskrcao na Mjesec.

Za 5,9 posto Talijana (njih opet oko tri milijuna) covid-19 ne postoji, a za ukupno 10,9 posto njih vakcina protiv covida je beskorisna. Gotovo svaki treći Talijan, njih 31,4 posto, mni da su antikovidske vakcine samo eksperimentalne, pa da su svi koji se cijepe zapravo pokusni kunići, pače zamorci. Uostalom, svaki osmi Talijan, njih 12,7 posto, uvjeren je da znanost nanosi više štete nego što donosi koristi. Da se poslužimo balkanskim paradoksom: izišli smo davno iz srednjeg vijeka, ali srednji vijek još nije izišao iz nekih od nas.

Iz drugih istraživanja je poznato da više Talijana pohodi vračare i čarobnice, plaća za amulete i napitke protiv uroka i tako dalje, nego što ih redovito odlazi na misu.

Srednji vijek je, sjetimo se, počeo velikom seobom naroda, kako je zovu u slavenskim jezicima i u njemačkome. U romanskim jezicima i u engleskome naziv je: invazija barbarâ. Te su invazije – vjeruje čak 39,9 posto Talijana – opet na dnevnom redu: sigurni su da je sadašnji val imigracija u Evropu dio urote da se ovdašnje kršćansko pučanstvo zamijeni stanovništvom drukčijega etničkog sastava i drukčije religijske pripadnosti. Naposljetku, u to je uvjerena politička većina koja je stoga na vlasti u Madžarskoj i Poljskoj, zašto bi bila iznimka Italija koja je na prvom udaru preko Sicilijanskoga kanala?

Živimo u doba informatičke revolucije, već peta generacija mobilne telefonije premrežila je svijet, ali u koju svrhu? Svaki peti građanin Italije, preciznije: njih 19,9 posto, uvjeren je da je 5G sofisticirano sredstvo kontrole pojedinaca.

Na žalost, nema podatka koliko ih vjeruje da nam vakcinom ucjepljuju čip kojim Bill Gates (možda uz pomoć Georgea Sorosa) kontrolira svaki naš čin i modificira našu volju.

U neku ruku, to je sve razumljivo. Suočen s krizom, s neuspjesima, čovjek i dan danas podsvjesno odbija priznati samome sebi da je za nešto od toga sam kriv, pa krivca traži izvan sebe: u tuđoj naciji, u tuđoj vjeri, a evo sada i u tuđem znanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 13:30