DRAMATIČNE SNIMKE

‘Apokalipsa danas‘ pokraj Kijeva - pogledajte veliki napad ruskih helikoptera, Ukrajinci: ‘Tri smo srušili‘

Snimke pokazuju helikoptere Mi-8 i Ka-52 koji su doletjeli iz Bjelorusije kako bi zauzeli zračnu luku Antonov kraj Kijeva

Ruski helikopteri Mi-8 i Ka-52, ilustracija

 Leonid Faerberg/Zuma Press/Profimedia

Informacije su slabo dostupne i teško je trenutno govoriti o bilo kakvim vojnim operacijama u Ukrajini, piše britanski The Guardian, no, ukrajinski dužnosnici potvrdili su napad helikopterima u blizini Hostomela koji je samo 23 km udaljen od centra Kijeva.

Snimke pokazuju helikoptere Mi-8 i Ka-52 koji su doletjeli iz Bjelorusije kako bi zauzeli zračnu luku Antonov kraj Kijeva.

Najmanje 20 helikoptera sudjelovalo je u napadu kojeg su mještani snimili iz više različitih kuteva.

Jedan od helikoptera oboren je protuzračnom vatrom, a njegov pilot je navodno zarobljen.

Društvenim mrežama tijekom dana se širi snimka ruskog vojnog helikoptera oborenog tijekom borbi kod zračne luke Hostomel u blizini Kijeva, a BBC je naposljetku uspio potvrditi autetntičnost snimke, iako je izvor i dalje nepoznat.

Rob Lee, viši analitičar Instituta za vanjsku politiku, rekao je da su ruske trupe, dok su se spremale zauzeti Kijev, vjerojatno pokušale zauzeti zračnu luku.

Kijev Independent javlja kako su srušena čak tri ruska helikoptera Ka-52s koja su napala aerodrom u Hostomelu, o čemu je izvjestila ukrajinska vojska, a na društvenim mrežama pojavile su se i snimke koje prikazuju pad helikoptera te padobranca kako iskače u Dnjepar.

Autentičnost tih tvrdnji i snimke zasad nije moguće potvrditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:48