PAKAO NA STAROM KONTINENTU

Apokaliptične scene diljem Europe: Požari gutaju sve pred sobom, turisti spašavali živu glavu, vrućine odnijele stotine života...

Samo u petak, kad su se temperature u nekim dijelovima Španjolske popele na 45 stupnjeva, umrle su 123 osobe

Požari u Francuskoj i Portugalu

 Afp/

Tisuće vatrogasaca bori se sa šumskim požarima u Portugalu, Španjolskoj i jugozapadnoj Francuskoj, u jeku toplinskog vala koji ne pokazuje znakove popuštanja.

Buktinja je zahvatila gotovo 10.000 hektara u francuskoj pokrajini Gironde, gotovo 3000 hektara više nego u petak, a s tog je područja evakuirano više od 12.200 ljudi.

Više od tisuću vatrogasaca pokušava obuzdati požare, rekle su u izjavi vlasti pokrajina Nove Akvitanije i Gironde.

"S obzirom na vremenske uvjete i velike rizike od izbijanja požara, vlasti su privremeno onemogućile pristup šumskim područjima za profesionalne i rekreativne aktivnosti", stoji u izjavi.

Šumski požari pogodili su Francusku, kao i druge europske zemlje poput Portugala i Španjolske, tijekom proteklih nekoliko tjedana nakon porasta temperatura.

Požari oko grada Teste-de-Buch u pokrajini Gironde su se stabilizirali nakon što su zahvatili više od 3000 hektara od početka krize.

U obližnjem gradu Landirasu, gdje je spaljeno 6500 hektara i evakuirano 2200 ljudi, požari su se nastavili širiti preko noći, a snažni vjetrovi su ih pomaknuli prema jugozapadu.

"Imamo požar koji će se nastaviti širiti", rekao je Vincet Ferrier, zamjenik prefekta u Langonu u pokrajini Gironde, tijekom tiskovne konferencije u subotu.

image

Tarascon, jugoistočna Francuska

Clement Mahoudeau/Afp
image

Tarascon, jugoistočna Francuska

Clement Mahoudeau/Afp

Turisti evakuirani iz talijanskog odmarališta

Šumski požar je u petak izbio i u popularnom talijanskom odmaralištu Bibione, a turisti koji su bježali od vatre morala je s mora spašavati obalna straža, piše u subotu njemačka agencija dpa.

Nekoliko vatrogasnih postrojbi, uključujući i protupožarni helikopter, borili su se požarom na granici između pokrajina Veneto i Furlanije-Julijske krajine. Obuzdali su vatru do navečer.

Videosnimke prikazuju kako požar proždire drveće i kako se gusti dim, koji se mogao vidjeti kilometrima daleko, podiže u nebo.

"Nadamo se da neće doći do promjene u narednim satima, no ne bi trebalo biti nestalih", rekao je Pierluigi Grosseto, zamjenik gradonačelnika San Michele al Tagliamenta za novinsku agenciju ANSA.

Dodao je da policija istražuje uzrok požara. S obzirom na sušu, moguće je da se vatra zapalila sama od sebe, rekao je Grosseto.

Zbog ogromne suše, vatrogasne postrojbe se bore s požarima diljem Italije.

Devedeset vatrogasaca, dva helikoptera i dva protupožarna zrakoplova raspoređeni su u mjestu Frassilongo u sjevernoj talijanskoj pokrajini Trident zbog šumskog požara na području od otprilike 70 hektara.

Snage civilne zaštite su upozorile ljude da se ne približavaju planinarskom i skijaškom području istočno od grada Trenta.

Vatrogasne postrojbe iz grada Lucce, u pokrajini Toskani, morale su ugasiti vatru u masliniku u petak.

Do šumskih požara je došlo i na otocima Siciliji i Sardiniji, a protupožarne letjelice su korištene kako bi ih se ugasilo.

Sela na Kreti evakuirana

Vjetar je ponovno rasplamsao šumski požar na grčkom otoku Kreti za koji su vatrogasci ranije u subotu rekli da je pod kontrolom.

Požar je ponovno izbio u blizini naselja Agios Vasilios, blizu grada Rethymna. Više je kuća moralo biti evakuirano, objavili su grčki mediji. Tijekom dana stigla su 132 vatrogasca s 40 vatrogasnih vozila uz potporu helikoptera.

Drugi požar izbio je u blizini lučkog grada Herakliona.

Ranije je ministarstvo za klimatsku krizu i zaštitu građana upozorilo na "vrlo visok rizik od šumskih požara" u pet regija u zemlji.

Razina upozorenja četiri - od ukupno pet - odnosi se na regiju Atike s glavnim gradom Atenom, kao i na otoke Eubeju, Kretu, Kios i Samos, među ostalima.

Vlasti su apelirale na građane da ni pod kojim uvjetima ne pale vatru na otvorenom.

image

Malaga, Španjolska

Jorge Guerrero/Afp
image

Tarascon, jugoistočna Francuska

Clement Mahoudeau/Afp

Stotine osoba umrlo zbog toplinskog vala

Stotine osoba umrlo je proteklih tjedana zbog toplinskog vala koji je pogodio Pirinejski poluotok, prema izvješćima i podacima objavljenim u subotu.

Najmanje je 350 osoba umrlo zbog toplinskog vala u Španjolskoj s temperaturama visoko iznad 40 stupnjeva Celzija, izvijestile su novine La Vanguardia u subotu, navodeći podatke državnog zdravstvenog instituta Carlos III.

Samo u petak, kad su se temperature u nekim dijelovima Španjolske popele na 45 stupnjeva, 123 osobe su umrle od uzroka povezanih s ekstremnom vrućinom. Visoke temperature zahvatile su ovaj tjedan jug Europe, dok se krivac za njih pronalazi u klimatskim promjenama.

U susjednom Portugalu, zabilježeno je 238 više smrti između 7. i 13. srpnja nego prethodnih godina, izvijestila je novinska agencija Lusa. Te smrti pripisuju se ekstremnim vrućinama, a ne samo koronavirusu, dodano je.

Žrtve su u većini slučajeva oni koji su oslabjeli zbog starosti ili prethodnih bolesti, piše La Vanguardia. U petak, primjerice, 60- godišnji čistač ulica u Španjolskoj se iznenada srušio. Liječnici hitne pomoći izmjerili su mu 41,6 tjelesnu temperaturu nakon što je odvezen u bolnicu prije nego što je umro.

Vlasti na poluotoku hitno savjetuju ljude da piju više vode, da odgode fizički naporne aktivnosti i, ako je moguće, napuštaju kuću u jutarnjim ili večernjim satima.

Malo olakšanja je obećano u nadolazećim danima, kad se očekuje da temperature u mnogim mjestima padnu ispod 40 stupnjeva.

Vrućina i dugotrajna suša također su uzrokovale brojne katastrofalne požare u Španjolskoj i Portugalu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:42