MILIJUNSKE ŠTETE

Apokaliptični prizori u Sloveniji, mještani u suzama: ‘Nemamo vam što reći, sve je uništeno‘

U Cerknom je nabujala rijeka poplavila i nekoliko objekata, poštu i sva službena vozila

Mještanka Cerkna i prizor štete od poplave u Cerknu

 Screenshot: N1.si/

U Sloveniji je danas vrijeme mirnije u odnosu na jučerašnji dan, no ogromne posljedice grmljavinskog nevremena s tučom još su vidljive. U tijeku je procjena šteta i uklanjanje posljedica na terenu, a procjenjuje se da će štete na infrastrukturi biti milijunske, rekao je načelnik općine Cerkno Gašper Uršič. U toj su općini poplavljena poštanska vozila pa se pošta neće dostavljati najmanje do ponedjeljka, javlja N1.

Poplavljena pošta i automobili

U Cerknom je nabujala rijeka poplavila i nekoliko objekata, poštu i sva službena vozila.

Jedan je muškarac namjeravao spasiti službeni automobil pošte, no na kraju su njega spašavali, rekao je za N1 voditelj intervencije Aleksander Kovačič i dodao da vodotok rijeke Cerknice raste.

Poplavljeni su i brojni podrumi, a na cestama ima puno blata.

- Šteta na komunalnoj i državnoj infrastrukturi mjerit će se milijunima eura, rekao je gradonačelnik Cerknog Gašper Uršič.

Tamošnji stanovnici noćas nisu spavali jer su pokušavali spasiti što se moglo spasiti. Ipak, stradali su automobili, garaže, podrumi.

- Nemam vam što reći, sve je uništeno, rekla je za N1 jedna mještanka kroz suze.

Rekordna količina tuče, ogromne štete

Rekordna količina tuče zabilježena je u Dolenjskom, a u Gorenjoj Lepoj Vasi kod Krškog je izmjereno čak 12 centimetara. Velika je šteta nastala na usjevima, krovovima kuća i automobilima.

- S terena sam dobio informacije da je tuča u Krškom bila veličine jajeta, rekao je zapovjednik Civilne zaštite Srečko Šestan.

Velike štete na usjevima su u Pomurju, no ne zbog tuče već zbog jakog vjetra. U Pomurju su nastale štete i na školskim objektima, a njih će danas obići slovenski ministar obrazovanja Darjo Felda.

Krovovi su oštećeni, posebice na starijim kućama, a Šestan kaže da se nada da će ti ljudi primiti pomoć od države za obnovu.

Agencija za okoliš i prostor je objavila svoje izvješće u kojem navodi da će danas i tijekom idućih dana vodostaji rijeka opadati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:48