REKORD JE OBOREN!

APPLE UŠAO U FINANCIJSKU POVIJEST Proizvođač iPhonea prva je kompanija čija je vrijednost dosegla nevjerojatnih bilijun dolara

 REUTERS

Apple je postao prva kompanija na svijetu izlistana na burzi čija je tržišna vrijednost dosegla bilijun dolara, odnosno 6,4 bilijuna kuna (točnije: 6.364.000.000.000 kuna). Ovu tržišnu vrijednost proizvođač iPhonea dosegao je u kasnojutarnjem trgovanju na burzi u New Yorku kada mu je vrijednost dionice dosegla novi rekord iznad 207 dolara, javlja BBC.

Dionica je počela rasti od utorka kada je objavljeno da su rezultati poslovanja u drugom tromjesečju bili bolji od očekivanih. Apple je tako u postizanju rekordne vrijednosti kompanije nadmašio konkurente kao što su Amazon i Microsoft. Od kada se iPhone prvi put pojavio u prodaji 2007. godine, Appleove dionice skočile su za 1.100 posto, a u prošloj godini narasle su za gotovo trećinu. Kad bi se računalo od prvog uvrštenja dionica Applea na burzu 1980. godine, rast iznosi potpuno nevjerojatnih 50.000 posto!

Nakon smrti suosnivača kompanije Stevea Jobsa 2011. godine, posao glavnog direktora preuzeo je Tim Cook.

Prošle godine Apple je od prodaje uprihodio 229 milijardi dolara, a ostvario je profit u iznosu od 48,4 milijarde dolara, čime je bio najprofitabilnija američka kompanija izlistana na tržištu dionica.

Iako Apple prodaje manje iPhonea, prošle godine su pustili u prodaju skuplju verziju pa zarađuju više novca po svakom prodanom primjerku. Također, kompanija je diverzificirala izvore zarade, pa sada zarađuje oko 10 milijardi dolara svaka tri mjeseca od usluga kao što su prodaja aplikacija, pohrana podataka na oblaku i streaming glazbe. To nije kraj: pojavom novog iPhonea očekuju vrlo unosan prihod do kraja godine.

BBC napominje da je kompanija PetroChina nakratko dosegla vrijednost oko 1,1 bilijun dolara kad se pojavila na šangajskoj burzi 2007. godine, ali pritom valja imati na umu da je većinu udjela u toj kompaniji držala kineska vlada i da PetroChina sada vrijedi oko 220 milijardi dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:39