HUMANITARNI BROD

Aquarius bi u nedjelju u podne trebao uploviti u Valenciju

 REUTERS

Aquarius i još dva broda koji prevoze 630 migranata spašenih prije tjedan dana u moru kod Libije plove španjolskim vodama i trebali bi u nedjelju oko podne stići u Valenciju, objavila je regija Valencije.

Sto šest migranata će stići u Aquariusu, a ostali u dva broda talijanske mornarice, precizirala je regija u priopćenju.

Aquarius je u subotu sredinom dana prolazio pokraj španjolskog arhipelaga Baelara, prema web stranici Marine Traffic.

Čelnik španjolskog ogranka Liječnika bez granica David Noguera je procijenio da ih u Valenciji očekuju u nedjelju sredinom dana.

Tih 630 migranata su u noći između 9. i 10. lipnja na pučini kod Libije spasile organizacije SOS Mediteran i Liječnici bez granica i prebacili u humanitarni brod Aquarius.

Migranti dolaze iz 26 zemalja od kojih 23 s afričkog kontinenta, ali i iz Afganistana, Bangladeša i Pakistana. Među njima ime 6 trudnica, 11 djece mlađe od 5 godina i 123 maloljetnika bez pratnje, preciziraju Liječnici bez granica.

Talijansko odbijanje 10. lipnja da prihvati Aquarius pokrenulo je novu političku krizu u Europi vezano uz problem migranata.

Jedanaestog lipnja je novi šef španjolske vlade socijalist Pedro Sanchez ponudio prihvatiti migrante koje su odbile Italija i Malta.

U subotu je talijanski ministar unutarnjih poslova i zamjenik premijera Matteo Salvini uskratio pristup talijanskim lukama dvjema humanitarnim udrugama za spas migranata zabranivši im uplovljavanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:54