ZABRANA PROSVJEDA

Arapi u Berlinu slavili nakon masakra Hamasa, Njemačka zgrožena; Ministrica: ‘Koristit ćemo sva sredstva...‘

Prosvjede najavljene za srijedu policija je zabranila uz rasističko obrazloženje, priopćila je organizacija Inicijativa za Palestinu
 Ina Fassbender/Afp

Propalestinske udruge u Njemačkoj optužile su u srijedu njemačke vlasti za rasizam, zbog zabrane prosvjeda u znak podrške Palestincima koji su trebali biti održani u srijedu, do čega je došlo nakon otvorene potpore u berlinskoj arapskoj četvrti subotnjem krvavom napadu Hamasa na Izrael.

„Prosvjede najavljene za ovu srijedu policija je zabranila uz rasističko obrazloženje“, priopćila je organizacija Inicijativa za Palestinu na svojoj internetskoj stranici.

Nadalje se objašnjava kako vlasti koriste „navodne akcije“ jedne manjine kako bi cijeloj zajednici zabranile slobodno izražavanje mišljenja. Organizacija je najavila tužbu protiv odluke policije.

U priopćenju se aludira na akcije također propalestinske organizacije Samidoun, koja je u subotu u berlinskoj četvrti Neukoelln organizirala slavlje nakon upada terorista Hamasa na područje Izraela. Tom prilikom su u ovoj četvrti, u kojoj živi velik broj pripadnika arapske zajednice, napadnuti i novinari.

Policija je u ponedjeljak zabranila za srijedu najavljeni prosvjed s 250 sudionika, uz obrazloženje kako postoji opasnost remećenja javnog reda i mira. Policija je i u prošlosti zabranjivala slična okupljanjima zbog antisemitskog karaktera prosvjeda na kojima se, između ostalog, pozivalo na linč Židova.

Slavlje pripadnika arapske zajednice u njemačkim gradovima nakon pokolja Hamasa izazvalo je zgražanje u njemačkom društvu i pozive na zabranu organizacija kojima se pripisuje bliskost terorističkoj organizaciji Hamas.

„Ako uzmemo u obzir otvorenu podršku teroru Hamasa organizacija poput Samidouna, mislim da je vrijeme da se ispita mogućnost zabrane ovakvih udruga“, rekla je predstavnica zastupničkog kluba vladajuće stranke Zeleni u Bundestagu Irene Mihalić.

Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser najavila je energične mjere protiv onih koji financijski ili logistički podržavaju Hamas.

„Koristimo sva sredstva, kako obavještajnih službi tako i prisile, koja su nam na raspolaganju u borbi protiv podržavatelja Hamasa“, rekla je Faeser.

Povjerenica za integraciju berlinske četvrti Neukoelln, Gunerl Balci, također se založila za zabranu organizacija poput Samidouna navodeći kako u ovom dijelu Berlina mnogi građani gaje simpatije prema terorističkim organizacijama poput Hamasa i Hezbolaha.

U utorak je ispred vijećnice u Neukoellnu također izvješena izraelska zastava, ali uz snažno prisustvo policije.

Ova berlinska četvrt uvijek iznova dolazi na naslovnice njemačkih medija zbog napada na pripadnike židovske ili LGBTQ zajednice, ali i zbog aktivnosti kriminalnih klanova arapskog porijekla.

Tijekom posljednje novogodišnje noći izgrednici, uglavnom arapskog porijekla, napadali su policiju, vatrogasce i kola hitne pomoći, što je također izazvalo ogorčenje diljem zemlje i pozive vlastima na donošenje mjera koja bi spriječila ovakve izgrede.

Desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD), kojoj popularnost u Njemačkoj posljednjih mjeseci strelovito raste, izgrede u Neukoellnu opisala je kao rezultat propale useljeničke politike dosadašnjih vlada.

"Slavlje nakon pokolja je i šamar propaloj politici useljavanja, na što smo stalno upozoravali...CDU je godinama nekontrolirano puštao ljude u Njemačku. Ovo nam je sada račun za takvu politiku", rekao je predstavnik AfD-a Bernd Baumann.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 11:21